VBC: Minister SOAW dupeert werkgevers met meer bureaucratie

WILLEMSTAD - De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) heeft kennis genomen van de aankondiging van de Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn( SOAW) dat interne maatregelen genomen zullen worden om het functioneren van het departement te verbeteren. Een uitstekend voornemen welke de VBC van harte onderschrijft.
 
Dit zegt zegt de VBC in de nieuwsbrief van deze maand. Het voorstel van de Minister om de termijn van zes weken te verlengen waarbinnen een ontslagaanvraag in beginsel dient te zijn afgehandeld, vindt men echter ondoordacht en onacceptabel.
 
"Het kan niet de bedoeling zijn dat vanwege het niet optimaal functioneren en de inefficiency van het departement SOAW de werkgevers hiervan de dupe worden.
 
Het moet de Minister bekend zijn dat de Curaçaose economie al geruime tijd marginaal presteert en zelfs sprake is van krimp, mede vanwege de lage arbeidsproductiviteit en het deficiënte arbeidsethos waardoor de concurrentiepositie van Curaçao ernstig wordt aangetast. Het bestaan van de dubbele ontslagbescherming in combinatie met de uiterst bureaucratische afhandeling van ontslag aanvragen houdt deze ongewenste situatie in stand." schrijft de VBC.
 
Het voorstel van de Minister om de termijn te verlangen zal volgens de VBC deze toestand alleen maar verergeren en moet daarom worden afgewezen.
 
Meer dan ooit heeft Curaçao thans behoefte aan productieve banen. De broodnodige werkgelegenheid wordt echter niet gestimuleerd met de huidige ontslagwet. Integendeel het leidt tot vermindering van arbeidsplaatsen.
In plaats van de bureaucratie te vergroten en de lasten voor werkgevers verder te verhogen zou de Minister van SOAW volgens de VBc veeleer de volgende alternatieven in overweging moeten nemen:
  • Herinvoeren van het bevriezen en/of afschaffen van de ontslagwet zoals in 2000 het geval was;
  • Invoeren van het Konseho di Arbitraha riba Retiro (KAR) voorstel welke door Kolaborativo in 2003 ter vervanging van de ontslagwet is uitgewerkt;
 
In het kader van transparantie is het ook gewenst dat de cijfers over ontslagaanvragen en afhandeling hiervan weer worden gepubliceerd. Op deze wijze wordt de samenleving tijdig geïnformeerd over de ontwikkelingen die zich op de arbeidsmarkt voltrekken. Nu worden deze data om onduidelijke redenen niet langer bekend gemaakt, aldus de VBC.
 

 
 
About the VBC:
 
 
The Curaçao Trade and Industry Association (VBC - Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) is the representative body of the Curaçao business community. .The VBC was established by employers on 24 July 1944.The goal of VBC is to protect the interests of its members allowing them to fulfill their role in the community in the best possible way.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.