VBC: Curaçao presteert slecht op economisch gebied

WILLEMSTAD (VBC) -- TAC Applied Economic & Financial Research een internationaal consultant bureau welke door de voormalige Regering van Curaçao is ingeschakeld om een economisch strategisch plan voor Curaçao te ontwikkelen heeft, exact een jaar nadat de opdracht is vertrekt, haar bevindingen gepubliceerd.
 
Hoofdconclusie is dat Curaçao op economisch gebied slecht presteert ten opzichte van een aantal landen dat als “benchmark” zijn geselecteerd evenals andere landen in de regio. Zo was in de periode 2000/2011 de economische groei van Curaçao zes keer lager dan de Caribische en Zd. Amerikaanse markt als geheel. De vooruitzichten, bij ongewijzigd beleid, zien er niet beter uit zoals uit onderstaand overzicht blijkt:
 
Hoofdoorzaken van deze slechte score zijn hele lage arbeidsproductiviteit, een onaantrekkelijk investeringsklimaat (bureaucratie, hoge cost of doing business) geen eenduidige (lange termijn) visie en gebrek aan daadkracht. Curacao kampt met een concurrentiepositie die niet voldoet aan de internationale normen.
 
De bevindingen van TAC zijn een bevestiging van wat tig personen, experts en organisaties al hebben geconstateerd:
 
Quotes FIAS (2001):
 
“Compared to most countries in the world, and certainly compared to best practice the business environment in the Netherlands Antilles is subject to too much regulation, extremely long and unjustifiable delays in administrative decisions of government and excessive discretion (as opposed to automaticity) in these administrative functions”
 
“FIAS has rarely seen such a non-functional and counterproductive regulatory environment outside of Africa and the least-advanced former centrally-planned economies”
 
“Establishing a business, and getting a basic business license, are automatic in almost every country on earth and usually accomplished in a matter of days, or even hours. In the Antilles the processes are discretionary and can take months or even more than a year. This cries out for reform”
 
Quote OECD, CRII study (2004):
 
“Firms often spend one to six months to obtain permits to begin operations. This represent a considerably longer period than the average period in the region (Latin America and the Caribbean) which is 75 days.”
 
Quote IDB ( 1997):
 
“The structure of indirect taxes in the Netherlands Antilles must be one of the most complex in the world. The plethora of ad valorem rates at existing figure is not conducive to mental arithmetic. The protections granted through the tariff and economic levy is excessive, as well as the hidden protection contained in excise taxes”
 
Het economisch resultaat van de afgelopen 15 jaar was dan ook niet denderend. De jaarlijkse gemiddelde reële economische groei in deze periode (1997-2012) bedroeg minder dan 0,5%!
 
Niet aan de indruk kan worden ontkomen dat Curaçao weinig of geen aandacht besteed heeft aan deze bevindingen, laat staan hieruit lessen heeft geleerd.
 
Immers alle indicaties duiden in de richting dat de jongste (lasten verzwarende) maatregelen die het bestuur heeft genomen, niet zullen resulteren in het aantrekkelijker maken van de concurrentiepositie omdat deze (nog) niet vergezeld gaan van de broodnodige flankerende maatregelen ter verbetering van onder andere de (arbeid)productiviteit. Onder meer gaat het om zaken als het bevorderen van duurzame economische groei, aanpak van de bureaucratie, efficiënter en goedkoper maken van het overheidsapparaat en flexibilisering van de markten in het bijzonder arbeidsmarkt en arbeidswetgeving ( o.a. ontslagwet, LTU/LAV, 80/20 regeling).
 
Uit het rapport “Beschikbaarheid van beleidsinformatie jaarrekening 2011" van de Algemene Rekenkamer Curaçao blijkt bovendien dat de structuren om macro economisch stabiliteit te bewerkstelligen en te monitoren onvoldoende ontwikkeld zijn. De Staten zijn, vanwege het ontbreken van adequate beleidsinformatie niet in staat om op onderbouwde wijze het beleid van de Regering te beoordelen, bij te sturen en decharge te verlenen. Deze ontwikkeling kan niet gekwalificeerd worden als verantwoord en deugdelijk financieel beleid en beheer.
 
Het is veilig om te stellen dat na de vele studies die in de afgelopen 20 jaar zijn uitgevoerd het langzamerhand bekend is welke de zwakke en sterke punten zijn van de Curaçaose economie alsook de knelpunten die duurzame economische groei in de weg staan. Wat ontbreekt, is het op consistente en structurele wijze aanpakken van deze bottlenecks en het optimaal benutten van de comparatieve voordelen die de Curaçaose economie te bieden heeft.
 
Kunnen wij en willen wij dat en welke leider(s) is/zijn bereid om deze taak op zich te nemen?
 
(VCB - Vereniging Bedrijfsleven Curacao)
 


 
 
About the VBC:
 
 
The Curaçao Trade and Industry Association (VBC - Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) is the representative body of the Curaçao business community. .The VBC was established by employers on 24 July 1944.The goal of VBC is to protect the interests of its members allowing them to fulfill their role in the community in the best possible way.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.