Fatum Pensioen en Bedrijvendag 2013

WILLEMSTAD - Voor een volle zaal in het Santa Barbara Resort vond 31 mei de achtste editie van de Fatum Pensioen- en Bedrijvendag plaats. Waar de laatste twee edities van de Fatum Pensioen- en Bedrijvendag spraken over de hervormingen in het socialezekerheidsstelsel, waren de onderwerpen dit jaar breder georiënteerd.
 
Rode draad, zoals gastheer en CCO van Fatum Marten O’Niel vertelde na het welkomstwoord van acting CEO Diego Fränkel, was de juiste balans tussen inkomsten en uitgaven vinden. Niet alleen in onze persoonlijke huishoudboekjes, maar ook in de financiële situatie van het land Curaçao.
 
Potentieel
 
Met zijn presentatie ‘The Curacao Economic Potential’ liet Dr. Steven Martina, minister van Economische zaken, zien dat het land Curaçao bij ongewijzigd beleid afstevent op een ‘fiscal cliff’ in 2019. Om dit doemscenario te voorkomen, heeft Dr. Martina een uitgebreid plan gemaakt. Hierin zet hij verschillende manieren uiteen om buitenlandse investeringen aan te jagen. Zo kan uiteindelijk de economie van Curaçao weer gezond worden (‘catch up’) of zelfs een flinke groeispurt doormaken (‘take off’). Hiervoor is een actieve rol van de overheid vereist om te zorgen dat het investeringsklimaat weer aantrekt.
 
Productiviteit
 
Steven Coutinho, Vice President Corporate Banking bij RBC Financial Caribbean, haakt als tweede spreker van het seminar aan op de woorden van Dr. Martina. Ook de heer Coutinho onderschrijft hoe belangrijk het is dat verandering wordt ingezet door de overheid. Vasthouden aan de status quo, van oudsher de favoriete strategie van de overheid, is geen optie. Om te zorgen dat we de werkloosheid en de daaruit voortkomende criminaliteit terugdringen en de welvaart opschroeven, moet goed gekeken worden naar de sectoren en hun productiviteit. Per sector is een andere aanpak van de overheid, van weinig tot veel bemoeienis, gewenst om de productiviteit te stimuleren. Daarnaast moet de factor mens niet over het hoofd gezien worden. Al vanaf de basis, door de juiste scholing en opvoeding, kan een productievere beroepsbevolking worden gecreëerd. Zolang de overheid haar sturende en faciliterende rol in het creëren van succes maar aanneemt.
 
 
AOV-stelsel
 
De economische situatie van Curaçao heeft eerder al geleid tot acties van de overheid. Zo is het AOV-stelsel hervormd, zoals Senior Manager Jason Nisbet van KPMG Meijburg Caribbean vertelt. De verhoogde AOV-leeftijd kan de arbeidsmobiliteit, productiviteit en motivatie in het gedrang brengen en bij een krimpende economie zal meer algemene en jeugdwerkloosheid optreden. De truc zit hem erin om ouderen een andere rol te geven. Als mentor van de jongere garde kunnen zij hun waardevolle kennis overbrengen. Daarnaast moet gekeken worden naar de mogelijkheid om parttime te werken. De 1500 jongeren per jaar die hun weg naar de arbeidsmarkt vinden, moeten ook aan het werk. Met traineeships en speciale regelingen en platformen moeten deze jongeren gestimuleerd worden om een baan te zoeken en vinden. Wederom wordt hierin een actieve rol van de overheid verlangd.
 
De wijzigingen in het AOV- stelsel hebben grote consequenties voor individuele pensioengerechtigden, zo laat Fong-Mang Cheong, Tax Director bij KPMG Meijburg Caribbean, zien. Vanaf de leeftijd van 60 jaar tot 65 jaar ontstaat een pensioengat door de ophoging van de AOV-leeftijd. Nu zijn er manieren om dit met een aanvullend pensioen op te vangen. Zo kan een overbruggingspensioen de uitblijvende AOV voor die 5 jaar opvangen. Ook kan de pensioendatum voor het aanvullende pensioen actuarieel worden uitgesteld. Op die manier komt er op de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar extra pensioen vrij.
 
 
Verplicht
 
Dat het hierboven genoemde aanvullende pensioen niet meer facultatief is, blijkt uit de laatste presentatie. Valery Sinot, Manager Marketing & Sales bij Fatum, praat over de impact van de pensioenplicht. Doordat de levensverwachting omhoog gaat en gezinnen steeds kleiner worden, komt het traditionele pensioenmodel onder druk te staan. De overheids-AOV is niet meer gegarandeerd, de helft van de werknemers heeft geen aanvullende regeling met de werkgever getroffen en een privé opgebouwd pensioen is zelden toereikend. Belangrijk is dat de werknemer van nu bewust wordt van de gevolgen van deze veranderingen en het op tijd beginnen met sparen voor een pensioen. Met de nieuwe Concept Landsverordening Basispensioen wordt dit sparen verplicht. En terecht, want wie niet nu begint met sparen, staat straks met (vrijwel) lege handen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.