Europese Investeringsbank achter plannen GreenTown

WILLEMSTAD – De Europese Investeringsbank (EIB) betuigt met een ‘Letter of support’ steun aan de plannen van stichting GreenTown. Dat meldt GreenTown. De stichting wil het Isla-terrein wil herontwikkelen als de beheersovereenkomst met de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA afloopt.


De EIB is eventueel bereid om ‘substantieel’ bij te dragen aan het project, dat volgens ramingen ongeveer 5 miljard euro aan investeringen nodig heeft. GreenTown wil op milieuvriendelijke wijze een nieuw stadsdeel bouwen met meer dan 16.000 nieuwe arbeidsplaatsen op de plaats waar nu de raffinaderij staat. De Isla-raffinaderij is 100 jaar oud en tot nu toe heeft zich geen investeerder gemeld om de benodigde 3 miljard dollar op te brengen. Dat bedrag is naar schatting nodig om de raffinaderij te moderniseren.
 
De EIB is de grootste multinationale verstrekker van leningen. Curaçao valt binnen de gebieden die in aanmerking kunnen komen voor leningen. De EIB kan een belangrijke rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de plannen van GreenTown. Hoewel de EIB grotendeels drijft op leningen, kan de instelling ook helpen met onder meer garanties en microfinanciering.
 
Projecten die EIB-steun willen krijgen, moeten niet alleen financieel haalbaar zijn, maar ook voldoen aan strenge economische, technische, milieutechnische en sociale normen. Daarvoor worden er experts van allerlei disciplines op gezet. De eisen die de EIB stelt aan projecten:
· Er moeten 80% nieuwe arbeidsplaatsen worden geschapen, inclusief in het klein- en middenbedrijf (MKB);
· Economische en sociale oneffenheden moeten worden aangepakt wat leidt tot een grotere mate van cohesie;
· Het natuurlijke en stedelijke milieu wordt beschermd en verbeterd;
· Door te investeren in ICT en human & social capital wordt er geïnnoveerd;
· Er moeten concurrerende, veilige en duurzame energievoorzieningen worden bereikt.
 
In juni dit jaar heeft de EIB in Luxemburg de plannen van GreenTown minutieus geëvalueerd. Dat heeft eerder deze maand geresulteerd in een ‘Letter of support’ van de EIB voor het project van GreenTown, wat aantoont dat GreenTown Curaçao voldoet aan de criteria van de EIB. GreenTown-voorzitter Andrés Casimiri is opgetogen over het nieuws: “Wij kunnen ons nauwelijks een betere instantie indenken die een helpende hand kan bieden om GreenTown werkelijkheid te maken”. Hij heeft een kopie van deze ondersteunende brief van de EIB overhandigd aan de directie van de Centrale Bank voor Curaçao en Sint Maarten, vertegenwoordigd door president directeur Emsley Tromp, Ersilia de Lannoy en directeur-secretaris Jerrald Hasselmeyer.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.