Intertrust completes acquisition ATC Group

NETHERLANDS - Intertrust Group completed its acquisition of ATC Group in early August after having received necessary regulatory aproval. The group now operates with over 1450 professionals from 33 offices in 24 countries.
 
The two companies have begun their integration process, involving a full rebranding of ATC into Intertrust. This is expected to be completed by early December 2013.
 
Below you can read about the details of the deal in an article of Dutch legal magazine Mr. (in Dutch)
 
 
Trustonderneming Intertrust neemt branchegenoot ATC over
 
Trustonderneming Intertrust neemt voor 303 miljoen euro branchegenoot ATC over van investeerder HgCapital. Er is al langer een consolidatieslag in de trustsector gaande. Zo werd in 2012 koper Intertrust nog overgenomen door de Amerikaanse investeerder Blackstone.
 
Adviseurs Blackstone / Intertrust:
NautaDutilh (Gaike Dalenoord, Matthijs Noome, Bart van Kempen, Laura Brummelhuis, Ernst van der Touw, Frans Overkleeft, Bart Bierman, David Viëtor, Janneke de Goeij-Prins, Nico Blom, Nina Kielman, Herman Speyart, Greet Wilkenhuysen, José Weydert, Isabelle Lux, Elke Janssens, Virginie Ciers), Simpson Thacher & Bartlett, Leonardo & Co (Sander Griffejoen, Rob Hendriks, Sjoerd van der Eijk), Deloitte
 
Adviseurs ATC Group / HgCapital:
Loyens & Loeff (Bartjan Zoetmulder, Wendy van der Starre, Diederik Ingen Housz, Marielle van Gorp), Stibbe (Allard Metzelaar, Reinier Henneman, Egbert Vroom, Niels Douma), PwC (Chris Hemmings), Lazard (Bas van der Vlist, Gerald Nijdam), Weil Gotshal
 
David de Buck, CEO Intertrust: “Het is een bijzondere ervaring om direct, nadat we eerder dit jaar zelf als onderneming onderwerp zijn geweest van een overname, alweer de volgende stap te kunnen zetten met de overname van ATC. Wij zijn zeer enthousiast over deze overname, waarmee de twee kwaliteitsleiders binnen onze sector bijeen worden gebracht. Intertrust en ATC delen een gemeenschappelijke cultuur die gericht is op hoogwaardige dienstverlening geleverd door ervaren en toegewijde professionals in nauwe samenwerking met onze internationale klanten en business partners. Ook zijn wij zeer te spreken over de uitstekende samenwerking met onze nieuwe aandeelhouder Blackstone, die Intertrust’s groeistrategie volledig ondersteunt met haar expertise en financiële slagkracht. In combinatie met ATC opereert Intertrust straks met 33 kantoren in 24 landen met een totaal aantal van meer dan 1450 werknemers. Ook in de toekomst blijft Intertrust gefocust op het leveren van kwalitatief hoogwaardige dienstverlening aan onze internationaal opererende klanten, waarbij onze persoonlijke relatie met klanten centraal blijft staan. De acquisitie onderstreept onze succesvolle strategie die gericht is op het verder uitbreiden van onze wereldwijde expertise en capaciteit die nodig is om in dit tijdperk van verdere globalisering en complexiteit onze klanten optimaal te kunnen bedienen. We zijn er van overtuigd dat zowel klanten en adviseurs, als onze medewerkers zullen profiteren van de mogelijkheden die de gecombineerde organisatie biedt. De wereldwijde consolidatieslag in de trustsector zal naar onze verwachting verder doorzetten, gedreven door toenemende wet- en regelgeving. De recente wereldwijde toename aan nieuwe regelgeving op het gebied van corporate governance en compliance (waaronder FATCA en AIFMD regulering) maakt de behoefte aan professionele en betrouwbare dienstverlening op dat gebied steeds maar weer groter. Nederland heeft altijd een vooraanstaande positie gehad op dit gebied. Door verdere productinnovatie, bijvoorbeeld door onze innovatieve client web portal en uitbreiding van diensten aan bijvoorbeeld de fondsensector (AIFMD services) zullen wij onze dienstverleningscapaciteit verder blijven ontwikkelen, in Nederland en in de rest van de wereld. De Nederlandse trustsector wordt op dit moment nog gekenmerkt door een groot aantal kleinere kantoren. Om aan toekomstige kwaliteitsvereisten te voldoen, verwachten wij dat deze kantoren hetzij zullen consolideren dan wel op den duur zullen verdwijnen. Voor wat overnamemogelijkheden voor Intertrust betreft, zal de focus in de toekomst echter met name buiten Nederland liggen.”
 
Gaike Dalenoord, dealmaker voor NautaDutilh in antwoord op de vraag of een veranderend klimaat van regelgeving en fiscaliteit van invloed is op transacties zoals deze: “De trustsector heeft in toenemende mate van doen met regulering en toezicht, zowel in het kader van haar dienstenaanbod (o.a. AIFMD services) als op het gebied van de eigen governance en control systemen (Toezicht Trustkantoren). Ik denk dat de dealactiviteit in de trust sector nu vooral gedreven wordt door een drijfveer tot schaalvergroting gestimuleerd door de aanhoudende globalisering. De maatschappelijke en politieke aandacht voor de fiscale achtergronden van internationale corporate structuren zijn intussen wel heel interessant maar lijkt, getuige de ATC transactie, geen impact te hebben op de dealactiviteit in deze sector. Intussen bevestigde Staatssecretaris Weekers tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs het beleid van de Nederlandse overheid dat ons aantrekkelijke fiscale vestigingsklimaat een constante factor is, nu en in de toekomst. Verstandig, omdat de ervaring leert dat waar Nederland onder druk van de politieke lobby eenzijdig loslaat, andere landen in Europa waaronder steeds vaker het Verenigd Koninkrijk, het stokje graag zullen overpakken. Intussen blijft Nederland gewoon heel aantrekkelijk als hoofdvestiging van multinationals zo blijkt ook maar weer uit de recente transactie waarin wij Publicis bijstonden in haar fusie met Omnicom. Meer regulering en toezicht speelt overigens niet alleen bij transacties in de trustsector maar ook voor transacties in bijvoorbeeld de financiële industrie, de energie sector, pharma en gezondheidszorg en sinds medio juli jl, voor private equity. Regulering geeft in een transactie altijd een interessante extra juridische dimensie waarbij het uitstekend samenwerken is met onze regulatory teams. Of het lastig is om een dergelijke deal rond te krijgen in deze tijden? Zoals geconstateerd in ons private equity rapport eerder dit jaar moet in de huidige markt in feite alles kloppen om een deal als deze soepel te laten verlopen. Verder onderschrijft deze transactie ook de signalering in het rapport dat private equity steeds vaker waarde-creatie zoekt in bijvoorbeeld internationale expansie en door markt consolidatie op basis van een 'buy and build' strategie.”

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.