‘Vijf voor twaalf voor offshore’

WILLEMSTAD - Het begon allemaal door de economische boom op Curaçao begin jaren twintig van de vorige eeuw toen de Shell welvaart naar het eiland bracht door de raffinage van olie uit een politiek instabiel Venezuela. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kreeg Curaçao de rol van veilige haven voor Nederlandse multinationals die Curaçao tot hun plaats van vestiging maakten.
 
Zo ontstond de markt om op Curaçao gevestigde Nederlandse bedrijven voor hun eigenaren te beheren.
 
De FATF is een intergouvernementele organisatie opgericht door de G-7 in 1989. De FATF richt zich op de internationale bestrijding van witwassen en sinds 2001 ook op de bestrijding van terrorismefinanciering. Leden van de FATF, waaronder Nederland, zijn gebonden aan in totaal 49 aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn herzien in 2012 en bestaan nu uit totaal 40 aanbevelingen. De FATF ziet toe op verbetering van de nationale wettelijke systemen, de rol van de financiële instellingen en het versterken van de internationale samenwerking. Ze ziet tevens toe op de juiste werking en de effectiviteit van die (wettelijke) regels. Aan de hand van de FATF-aanbevelingen worden leden regelmatig beoordeeld en geëvalueerd. De FIU-Nederland woont vergaderingen van de FATF bij en is daarnaast tevens actief bij FATF-evaluaties. ( http://www.fiu-nederland.nl/)
 
Op de foto: Algemeen directeur Derk Scheltema en directeur Maarten van den Noort van Amicorp 

Geen vervolging vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeval

KRALENDIJK - Op 11 september 2018 vond er zeer ernstig verkeersongeval plaats op de Kaya Korona. De bestuurder van een vrachtauto raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een tegemoet komende auto aan.

Boetes OM voor “niet-registreren” makelaars en autohandelaren

WILLEMSTAD - Naar aanleiding van een aangifte van de FIU (Financial Intelligence Unit Curacao) in april 2019, heeft het OM 44 transactievoorstellen doen uitgaan naar makelaars en autohandelaren.

Gezaghebber Bonaire wordt niet vervolgd

KRALENDIJK - De gezaghebber van Bonaire, de heer E.E. Rijna, wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd wegens overtreding van vergunningvoorschriften door het bedrijf Bon Recycling BV.