‘Vijf voor twaalf voor offshore’

WILLEMSTAD - Het begon allemaal door de economische boom op Curaçao begin jaren twintig van de vorige eeuw toen de Shell welvaart naar het eiland bracht door de raffinage van olie uit een politiek instabiel Venezuela. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kreeg Curaçao de rol van veilige haven voor Nederlandse multinationals die Curaçao tot hun plaats van vestiging maakten.
 
Zo ontstond de markt om op Curaçao gevestigde Nederlandse bedrijven voor hun eigenaren te beheren.
 
De FATF is een intergouvernementele organisatie opgericht door de G-7 in 1989. De FATF richt zich op de internationale bestrijding van witwassen en sinds 2001 ook op de bestrijding van terrorismefinanciering. Leden van de FATF, waaronder Nederland, zijn gebonden aan in totaal 49 aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn herzien in 2012 en bestaan nu uit totaal 40 aanbevelingen. De FATF ziet toe op verbetering van de nationale wettelijke systemen, de rol van de financiële instellingen en het versterken van de internationale samenwerking. Ze ziet tevens toe op de juiste werking en de effectiviteit van die (wettelijke) regels. Aan de hand van de FATF-aanbevelingen worden leden regelmatig beoordeeld en geëvalueerd. De FIU-Nederland woont vergaderingen van de FATF bij en is daarnaast tevens actief bij FATF-evaluaties. ( http://www.fiu-nederland.nl/)
 
Op de foto: Algemeen directeur Derk Scheltema en directeur Maarten van den Noort van Amicorp 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.