Nederland verliest triple-A-status

NETHERLANDS - Nederland is zijn triple-A-status kwijt. Dat heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) vrijdag bekendgemaakt. De kredietbeoordelaar heeft zijn oordeel over Nederland neerwaarts bijgesteld van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting.
 
Dat komt omdat de groeiverwachting voor de Nederlandse economie nu zwakker is dan S&P eerder had uitgesproken. S&P gelooft niet dat de reële economische groei weer op het niveau van 2008 is beland voor het jaar 2017. 'We geloven dat de sterke bijdrage van de export aan de economische groei onvoldoende is om de zwakke binnenlandse economie te compenseren', aldus S&P.
 
Met de 'downgrade' valt Nederland uit het kleine groepje eurolanden dat van alle drie de grote kredietbeoordelaars de hoogste ‘triple A-rating’ heeft. Duitsland, Finland en Luxemburg behouden vooralsnog de hoogste kredietwaardigheid. Buiten de eurozone zijn het Noorwegen, Zwitserland, Australië, Canada, Denemarken, Singapore, Zweden en Groot-Brittannië die nog volledig 'triple-A' zijn.
 
Bij de andere grote kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, heeft Nederland nog wel de triple-A-status, met negatief vooruitzicht.
 
De rating door bureaus als Standard & Poor's , Fitch en Moody's weerspiegelen het risico op wanbetaling door een land, staat of instelling. Hoe lager de kredietwaardering, hoe meer rente een land op zijn lening doorgaans moet betalen.
 
S &P denkt dat de economische groei in Nederland lager zal zijn dan in vergelijkbare landen. De kredietbeoordelaar berekent dat het Nederlandse reële bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking over de periode 2006 tot 2016 met 0,1% krimpt. Dat is aanzienlijk lager dan de groeiverwachting van 0,3% tot 1,5% voor vergelijkbare landen.
 
De verwachting 'stabiel' voor de toekomst is gebaseerd op de politieke overeenkomst om de staatsschuld te beperken. 'Hoewel de minder veelbelovende economische vooruitzichten van Nederland het voor de overheid moeilijker maken om de fiscale doelstellingen te halen, zijn wij ervan overtuigd dat het beleid erop gericht zal blijven om de overheidsschuld en tekorten te bedwingen', stelt S&P in een verklaring.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.