Nederland verliest triple-A-status

NETHERLANDS - Nederland is zijn triple-A-status kwijt. Dat heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) vrijdag bekendgemaakt. De kredietbeoordelaar heeft zijn oordeel over Nederland neerwaarts bijgesteld van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting.
 
Dat komt omdat de groeiverwachting voor de Nederlandse economie nu zwakker is dan S&P eerder had uitgesproken. S&P gelooft niet dat de reële economische groei weer op het niveau van 2008 is beland voor het jaar 2017. 'We geloven dat de sterke bijdrage van de export aan de economische groei onvoldoende is om de zwakke binnenlandse economie te compenseren', aldus S&P.
 
Met de 'downgrade' valt Nederland uit het kleine groepje eurolanden dat van alle drie de grote kredietbeoordelaars de hoogste ‘triple A-rating’ heeft. Duitsland, Finland en Luxemburg behouden vooralsnog de hoogste kredietwaardigheid. Buiten de eurozone zijn het Noorwegen, Zwitserland, Australië, Canada, Denemarken, Singapore, Zweden en Groot-Brittannië die nog volledig 'triple-A' zijn.
 
Bij de andere grote kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, heeft Nederland nog wel de triple-A-status, met negatief vooruitzicht.
 
De rating door bureaus als Standard & Poor's , Fitch en Moody's weerspiegelen het risico op wanbetaling door een land, staat of instelling. Hoe lager de kredietwaardering, hoe meer rente een land op zijn lening doorgaans moet betalen.
 
S &P denkt dat de economische groei in Nederland lager zal zijn dan in vergelijkbare landen. De kredietbeoordelaar berekent dat het Nederlandse reële bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking over de periode 2006 tot 2016 met 0,1% krimpt. Dat is aanzienlijk lager dan de groeiverwachting van 0,3% tot 1,5% voor vergelijkbare landen.
 
De verwachting 'stabiel' voor de toekomst is gebaseerd op de politieke overeenkomst om de staatsschuld te beperken. 'Hoewel de minder veelbelovende economische vooruitzichten van Nederland het voor de overheid moeilijker maken om de fiscale doelstellingen te halen, zijn wij ervan overtuigd dat het beleid erop gericht zal blijven om de overheidsschuld en tekorten te bedwingen', stelt S&P in een verklaring.

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.