VBC: mededingingsautoriteit te weinig onafhankelijk

WILLEMSTAD – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) heeft bedenkingen bij de nieuw op te richten mededingingsautoriteit. Volgens de vereniging is er sprake van weeffouten in deze fair trade authority (FTA). De autoriteit is bijvoorbeeld niet politiek onafhankelijk, vindt de vereniging.
 
Minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling is volgens de huidige constructie verantwoordelijk voor de strategische zaken. Dat houdt in dat de minister bevoegdheden invult door middel van beleidsregels. “Hier wordt de deur wagenwijd opengezet voor beïnvloeding van de FTA door de minister en daarmee ondermijning van de onafhankelijkheid van dit instituut”, vindt de VBC. “Deze constructie moet derhalve ten sterkste worden afgeraden”. De FTA heeft wel de status van zelfstandig bestuursorgaan en een eigen rechtspersoonlijkheid.
 
Een ander onderdeel dat van groot belang is om onafhankelijkheid van de FTA te waarborgen, is de samenstelling van de raad FTA. De drie leden worden door de regering geselecteerd en per landsbesluit benoemd, geschorst en ontslagen. VBC: “Deze constructie biedt veel ruimte om politiek te marchanderen”. Ook wil de vereniging dat kandidaten worden beoordeeld aan de hand van een profielschets. Ze moeten ze eerst gescreend worden.
 
De VBC is verder van mening dat behalve concurrentie ook andere knelpunten die investeringen belemmeren aangepakt moeten worden, zoals bureaucratie, hoge costs of doing business, inflexibele arbeidsmarkt en lage arbeidsproductiviteit.
 
 
 
 
About the VBC:
 
 
The Curaçao Trade and Industry Association (VBC - Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) is the representative body of the Curaçao business community. .The VBC was established by employers on 24 July 1944.The goal of VBC is to protect the interests of its members allowing them to fulfill their role in the community in the best possible way.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.