Faillissement Tierra del Sol mogelijk afgewend

ORANJESTAD — Tierra del Sol biedt schuldeisers terugbetaling van 25 tot 90 procent van de vorderingen. Het bedrijf heeft hiertoe een ontwerpakkoord gemaakt waar de eisers op 19 augustus over kunnen stemmen.
 
Dat vertelt bewindvoerder Randolph van Eps van VanEps Kunneman VanDoorne deze morgen aan Amigoe. Naar schatting hebben Tierra Del Sol Real Estate en Tierra del Sol Golf Resort gezamenlijk bijna 100 miljoen florin schuld, verdeeld over 300 schuldeisers. Bij deze schuldeisers bevinden zich ook banken, met hen wordt een andere regeling getroffen. “Het akkoord is bedoeld voor concurrente crediteuren”, benadrukt van Eps. Welk percentage wordt uitgekeerd per schuldeiser is afhankelijk van de hoogte van de vordering. De bewindvoerder legt uit dat crediteuren met een lager bedrag waarschijnlijk een hoger percentage ontvangen dan schuldeisers die een hoger bedrag hebben uitstaan. Daarnaast legt hij uit dat de percentages vallen in bepaalde categorieën. In het Antilliaans Dagblad (AD) staat vandaag dat banken de grootste schuld hebben uitstaan (43,6 miljoen florin) en dat de Belastingdienst nog 12,6 miljoen florin moet krijgen.
 
Op 19 augustus wordt dus gestemd over het akkoord. “Er moet sprake zijn van een meerderheid voordat het akkoord in werking treedt”, aldus Van Eps. Als het akkoord door de crediteuren is aangenomen, moet de rechter nog uitspraak doen. In de uitspraak wordt onder andere gekeken of het akkoord financieel haalbaar is.“Als het akkoord geaccepteerd wordt, is het faillissement van Tierra del Sol van de baan. Ze kunnen dan verder met een schone lei”, stelt de bewindvoerder. Wel benadrukt hij dat de terugbetalingen nauw in de gaten worden gehouden. Tierra del Sol gaat bij akkoord overigens niet in één keer volledig uitkeren. De betaling wordt verspreid over een bepaalde periode. Van Eps geeft aan het akkoord te ondersteunen. Tegen het AD is hij stelliger. Daarin adviseert hij de crediteuren om voor het akkoord te stemmen. “Dit akkoord is het beste wat Tierra del Sol onder de huidige omstandigheden kan aanbieden.”
 
Eerder werd al een schikking gepland, maar deze zitting werd meerdere malen verplaatst. Dit kwam doordat het ontwerpakkoord toen nog te veel losse eindjes bevatte, geeft de bewindvoerder aan. “De vennootschappen voelden zich toen nog niet in staat om het akkoord aan te bieden.” Daarnaast zegt hij dat dit akkoord nog niet eerder is aangeboden. Gabri de Hoogd, één van de advocaten van de schuldeisers vertelde begin juni aan Amigoe dat er toen sprake was dat zijn crediteuren 25 cent per dollar terug zouden zien verspreid over een periode van achttien maanden. Hij sprak destijds als volgt: “Mijn cliënten voelen zich opgelicht en aan het lijntje gehouden. Als ze zo’n klein gedeelte van hun geld terug zouden krijgen over de gestelde periode van achttien maanden dan zien ze liever dat Tierra del Sol de deuren sluit.”
 
Bij de beschikking van 20 februari is door het Gerecht (in Eerste Aanleg van Aruba) definitieve surseance van betaling verleend voor de duur van zes maanden. Deze termijn verloopt op 20 augustus.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.