Nederlandse banken mogelijk betrokken bij belastingontwijking

NETHERLANDS - Veel Nederlandse banken zijn actief in belastingparadijzen en zijn mogelijk betrokken bij internationale belastingontwijking. Dat blijkt uit een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV en Amnesty International.
 
In het onderzoek komen de activiteiten aan bod van verscheidene banken in onder meer Luxemburg, de Kaaimaneilanden, Curaçao, Bermuda, de Kanaaleilanden, Ierland en Zwitserland. Daarbij blijkt volgens de onderzoekers dat er "veel vraagtekens te plaatsen zijn'' bij de rol die Aegon, Delta Lloyd, Rabobank, ABN Amro, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot daar spelen.
 
De betrokken banken zijn volgens de Eerlijke Bankwijzer niet transparant over hun activiteiten in die gebieden, waardoor ze de verdenking op zich zouden laden betrokken te zijn bij belastingontwijking.
 
Diensten vanuit belastingparadijzen aanbieden
 
Zo bestaat er een "reëel risico'' dat ABN Amro en Van Lanschot het voor particuliere klanten mogelijk maken belasting te ontwijken door bankdiensten aan te bieden vanuit Jersey, Luxemburg of Zwitserland. Verscheidene banken, zoals Rabobank, bieden ook financiering aan bedrijven via dochterondernemingen en samenwerkingsverbanden in belastingparadijzen.
 
Daarnaast zijn sommige instellingen niet open over de belasting die hun eigen vestigingen in onder meer Bermuda en Curaçao betalen.
 
Bij ASN Bank, SNS en Triodos zijn volgens het onderzoek overigens geen aanwijzingen gevonden dat ze belastingontwijking mogelijk maken.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.