‘Import ruwe olie vanuit Rusland als test in smeerolieproductie’

WILLEMSTAD — PdVSA, de exploitant van de Isla-raffinaderij op Curaçao, heeft een lading ruwe olie uit de Oeral, Rusland, besteld als test in de productie van smeerolie. Dit bevestigt Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha desgevraagd.
 
De bevestiging komt nadat eind vorige week onder andere ook het nieuwsagentschap Reuters meldde dat er twee ladingen zijn ingekocht om naar Curaçao te verschepen. “De levering van de Oeral-olie zal in november plaatsvinden”, aldus Gijsbertha.
 
De berichtgeving van Reuters die op uitspraken van handelaren gebaseerd is: “Deze ladingen zullen de tweede import opleveren door het OPEC-land (de Organisatie van olie-exporterende landen, Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, red.) van ruwe olie sinds het een contract heeft getekend met de door de Algerijnse overheid geëxploiteerde Sonatrach. Het contract behelst de inkoop van een Sahara-mix van lichte ruwe olie, die deze maand door Venezuela als oplosmiddel zal worden ingezet voor de productie van zware ruwe olieproductie. De Russische olie zal door de Isla-raffinaderij geraffineerd worden, voornamelijk voor de productie van smeerolie. Er is geen leveringscontract getekend, wat inhoudt dat PdVSA in de toekomst ook oliën in andere gradaties zou kunnen inkopen.”
 
De uitleg volgt dat in het licht van een dalende olieproductie en de export daarvan, PdVSA tekorten ontwikkelt in lichte ruwe olie, welke als oplosmiddel dient voor de productie van de extra zware olie uit het Orinoco-gebied, de regio waar de grootste productie van Venezuela plaatsvindt. “Met de ‘s werelds grootste reserve aan ruwe olie is de Venezolaanse import van olie uiterst controversieel. PdVSA probeert op deze wijze de kosten te drukken met een vervanging van nafta-aankopen, van lichte ruwe olie, op de open markt, terwijl er ondertussen een betere mix (kwaliteit, red.) van producten wordt geproduceerd welke voor meer geld verkocht kan worden”, aldus de berichtgeving van Reuters.
 
Verder wordt ook gesteld dat de Isla-raffinaderij in principe 335.000 vaten per dag zou kunnen produceren, maar dat vanwege onder andere een tekort aan energietoelevering, er over de afgelopen jaren sprake was van een verminderde productiecapaciteit. Deze problemen zouden volgens Reuters ‘dit jaar worden geadresseerd’. Reuters: “De Isla-raffinaderij heeft de afgelopen jaren een significant volume aan de Venezolaanse ‘Mesa 30 light crude’ geproduceerd, welke nu dringend nodig is in de toepassing als oplosmiddel. De Russische olie zal dus deze toelevering dienen te vervangen, aldus de bronnen.” De bronnen die door het nieuwsagentschap worden aangehaald, menen verder dat de langetermijnstrategie van PdVSA zou zijn om de algehele ‘injectie’ in de door Venezuela geëxploiteerde raffinaderijen aan Mesa 30 olie, te vervangen door aanlevering van ‘buitenlandse lichte ruwe oliën’. Hierdoor zou het Venezolaanse staatsoliebedrijf in staat zijn om betere blends te produceren voor export.
 
Amigoe
 
Related article:

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.