FinaBank Suriname rondt succesvolle aandelenemissie af

PARAMARIBO - FinaBank heeft een succesvolle aandelenemissie van ruim SRD 34 miljoen afgerond. De bank noteerde per 31 december 2013 een balanstotaal van ruim SRD 480 miljoen.
De financiele instelling is gegroeid met gemiddeld 38% per jaar. FinaBank heeft in januari 2014 het emissie traject ingezet. 
 
FinaBank is opgericht in 1991 door Jules August Tjin Wong Joe en is intussen uitgegroeid tot de vierde grootste bank in Suriname en de derde grootste Surinaamse bank. De aandelenemissie was nodig om de sterke groei te bestendigen, te voldoen aan de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen, met name de nieuwe strengere richtlijnen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en om investeringen te plegen in ict. 
 
 
Het emissietraject heeft geleid tot een inschrijving van non-binding offers van 300% van de minimum target oftewel een bedrag van SRD 60 miljoen, waarbij zowel nationale alsook internationale partijen hebben ingeschreven. Na een gedegen onderhandelings-, due diligence- en selectieprocedure heeft FinaBank de emissie afgerond met een 75% over-inschrijving voor ruim SRD 34 miljoen, zegt de financiële instelling.
 
Nieuwe aandeelhouders erbij 
Door deze emissie zal het eigen vermogen van FinaBank per ultimo 2014 met een niveau van SRD 63 miljoen meer dan verdubbeld zijn t.o.v. de stand van SRD 24 miljoen per 31 januari 2013. Het balanstotaal zal ook binnenkort stijgen naar SRD 570 miljoen en de solvabiliteit naar18%. FinaBank is hiermede in compliance met de wet en de richtlijnen uitgevaardigd door de CBvS ter verbetering van de stabiliteit van de financiële sector. Zo heeft geen enkele individuele aandeelhouder een hoger belang dan wettelijk toegestaan is. Gedurende het emissietraject heeft FinaBank de volledige ondersteuning gehad van de moederbank. 
 
De emissie is begeleid door een internationaal team van professionele adviseurs van KPMG Corporate Finance, Henk de Zeeuw en Almar Giesberts. en Robert Bottse van HBN Law Curaçao.
 
Door het succes van de emissie is het vertrouwen in FinaBank en de algehele financiële sector van Suriname wederom bevestigd, stelt de bank.
De aandeelhoudersgroep van FinaBank is uitgebreid met: 
• C. Kersten & Co. N.V. (Kersten);
• Stichting Pensioenfonds van de N.V. Alcoa Minerals of Suriname (Pensioenfonds Alcoa, voorheen BHP/Billiton);
• Stichting Pensioenfonds voor de Surinaamse Energie Bedrijven (Pensioenfonds EBS);
• Stichting Pensioenfonds C. Kersten & Co. (Pensioenfonds Kersten);
• Stichting Pensioenfonds A der N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (Pensioenfonds SWM);
• N.V. Surinaamse Assurantie Maatschappij Self Reliance (Self Reliance).

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.