Banken in geweer tegen delen betaalgegevens met Google en Apple

NETHERLANDS - Nederlandse banken zijn in het geweer gekomen tegen plannen van Brussel, waardoor bedrijven als Google en Apple inzicht krijgen in het betaalgedrag van Europeanen.
 
Wat de banken vooral steekt is dat dit soort buitenstaanders hier mogelijk meer geld mee kunnen verdienen dan de banken zelf. It-bedrijven, vrezen de banken, kunnen bancaire klantgegevens namelijk zonder veel pubieke ophef verkopen, bijvoorbeeld aan adverteerders. Als de banken dit ook zouden doen, kunnen ze echter bij voorbaat rekenen op een storm van kritiek. Het gevolg is dat een ongelijk speeldveld dreigt. Daarom doen de Nederlandse banken nu een beroep op het ministerie van Financiën. Net als hun Britse collega's willen de banken hier dat de overheid voorkomt dat buitenstaanders als Apple en Google een concurrentievoordeel krijgen.
 
‘Google kan straks de betaaldata van bankklanten opslurpen en gebruiken’, zegt directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. Deze organisatie behartigt de belangen van de Nederlandse banken. ‘Waarom zouden dat soort partijen dat mogen, terwijl van banken — terecht — de hoogste zorgvuldigheid wordt verwacht? Dat voelt niet goed, ook niet voor de consument.´
 
Innovatie in betalingsverkeer
 
Europa aarzelt nu al een jaar met de invoering van een nieuwe betaalrichtlijn, PSD2 geheten. Deze is bedoeld om concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer te stimuleren. Het idee is dat het straks gemakkelijk wordt voor een niet-bancaire partij om zijn eigen betaalapplicatie, bijvoorbeeld een digitale portemonnee voor smartphones, te bouwen bovenop de bestaande infrastructuur van de banken. De richtlijn hangt nu tussen de Commissie, sterk geporteerd van meer concurrentie, en het Europees Parlement, dat meer aandacht wil voor de privacy-aspecten.
 
Daarvoor hoeft een dergelijke partij straks alleen te registreren als betaalinstelling, waarvoor een lichter toezichtregime geldt dan voor banken. Klanten moeten hun wel toestemming geven voor het gebruik van hun gegevens. ‘Maar dat is een vinkje op pagina 32 van de algemene voorwaarden’, aldus Boudewijn.
 
Advocaat Jasha Sprecher van NautaDutilh gaat er vanuit dat derde partijen onder de richtlijn toegang krijgen tot geconsolideerde rekeninggegevens van bankklanten. ´Dat is een heet hangijzer en een van de redenen waardoor de richtlijn vertraging heeft opgelopen.’
 
'‘We denken er nu hard over na hoe dat moet als een partij als Apple kosten in rekening gaat brengen' 
 
Banken bezorgd over concurrentie
 
Banken maken zich al enige tijd zorgen over concurrentie in het betalingsverkeer. Zo zetten Apple en Google het betalingsverkeer in de VS al op zijn kop. Apple rekent banken een vergoeding van 0,15% per klanttransactie. Ook in Europa dreigt de strijd in een stroomversnelling te komen, nu er steeds meer signalen zijn dat de twee Amerikaanse giganten een oversteek voorbereiden.
 
In de sector wordt er rekening mee gehouden dat Apple op afzienbare termijn ook in Nederland aan de slag gaat. Nu betalen consumenten hier maximaal 5 cent per betaling, ongeacht de hoogte van het transactiebedrag. Mogelijk gaat dat meer worden.
 
‘We denken er nu hard over na hoe dat moet als een partij als Apple kosten in rekening gaat brengen’, zegt adjunct-directeur Ronald van Aart van Rabobank. ‘Onze inschatting is dat Apple dat in Nederland niet gratis zal doen. En hoe meer partijen in de keten, hoe hoger de kosten. Misschien moet je als bank dan klanten de mogelijkheid bieden om tegen meerkosten met Apple te betalen.’
 
Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat het van belang is ‘dat het voor de consumenten transparant is wat er gebeurt en dat de privacyregelgeving wordt nageleefd’.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.