Ctex CEO De Lima wijst naar Alvarez

WILLEMSTAD – De op non-actief gestelde Ctex-ceo Anthony de Lima wijst mede om zijn ‘naam te zuiveren’ (voormalig) topman en medeoprichter Christian Alvarez, woonachtig in Miami, aan als degene die ‘verantwoordelijk’ is voor de (al dan niet vervalste) intentieverklaringen uit 2011.
 
Alvarez op zijn beurt verwijst naar ‘een agent’ in Miami, maar het lukte Alvarez eerder eind 2013 niet en ook nu anno 2015 niet om in contact te treden met deze agent/broker.
 
Namen of gegevens van wie deze agent is, worden niet genoemd. Waarom niet is niet duidelijk. Het is in elk geval niet Walking Fingers, eveneens een Amerikaans bedrijf, dat eerder wel genoemd werd als schuldige in een rechtszaak van een expersoneelslid van Ctex, waarmee de kwestie van de ‘nepbrieven’ aan het rollen kwam.
 
Maar één ding wil De Lima in alle toonaarden duidelijk maken: hijzelf was niet betrokken. Dat was de facto belangrijkste boodschap gisteren tijdens zijn persconferentie als privépersoon. Hij draagt daarvoor allerlei documenten aan, waarin vooral Alvarez ogenschijnlijk vrijwillig en gedwee het boetekleed aantrekt.
 
In diverse verklaringen – gedateerde 12 januari en 14 januari 2015 – schrijft hij dat De Lima ‘er op geen enkele manier iets mee te maken heeft gehad’. Als hoogste baas van Ctex zegt De Lima, als hem aan het eind van de persconferentie wordt gevraagd wie er bij Ctex eindverantwoordelijk was, dat hij weliswaar verantwoordelijkheid ‘droeg’, maar hij hiervoor niet verantwoordelijk ‘was’.
 
,,Tot aan het moment dat het Antilliaans Dagblad (op zaterdag 10 januari 2015, red.) het artikel plaatste omtrent de beweerde illegaliteit van de letters of intent (LOI’s), had ik de brieven nooit als illegaal beschouwd. Nogmaals, ik heb nooit enige reden gehad om de brieven niet te vertrouwen, aangezien ze van een betrouwbare bron kwamen wiens persoonlijke en zakelijke reputatie vlekkeloos is.”
 
Ook zijn ‘bron’, Alvarez, toonde zich ‘geschokt’ – schrijft deze op 14 januari – toen hij hoorde van de publicaties over de vervalste LOI’s. Toch blijkt uit e-mailcorrespondentie die De Lima en zijn advocaat Linda Douglas gisteren vrijgaven, dat beide heren al in december 2013 koortsachtige contact hadden over dezelfde toen al gewraakte LOI’s.
 
Met De Lima ingekopieerd, vraagt zijn medewerkster Sunita Bottse een paar keer en met klem aan Alvarez een door Ctex opgesteld document te ondertekenen en te retourneren. Daarin moest staan dat Alvarez een ‘agent’ had ingehuurd voor het verkrijgen van de intentieverklaringen; en dat de agent verantwoordelijk was voor het binnenhalen van de LOI’s.
 
En, schrijft medewerkster Bottse erbij, het moest zeer snel gebeuren in verband met de aanstaande rechtszaak. Het betrof de zaak die het ontslagen personeelslid, die in de procedure de kwestie van de nep-LOI’s naar voren bracht.
 
De Lima bleef gisteren echter ontkennen eerder van iets geweten te hebben om zodoende al minstens ruim een jaar geleden zijn aandeelhouders, banken en andere stakeholders te kunnen hebben geïnformeerd.
 
CEO WIJST ALLE BLAAM AF
Ook op andere manieren wijst de eind vorige week voor twee maanden op een zijspoor gezette ceo/chairman alle blaam resoluut af. Ten eerste was Alvarez dus verantwoordelijk voor dit deel van het Ctex Business Plan 2011.
 
,,Toen dit klaar was heb ik onmiddellijk PricewaterhouseCoopers (PwC) ingeschakeld, een alom bekendstaand accountantskantoor, om het business plan te controleren. Na afronding van de controle heeft PwC een verklaring afgegeven over de validiteit van het plan. Een ‘opinion letter’.”
 
Daarna heeft UTS als grootste aandeelhouder een second opinion door Stratosys Partners in de VS laten maken.
 
,,Terwijl Stratosys het plan bestudeerde, deden alle financiers, inclusief de aandeelhouders – Girobank en UTS – als ook ik die, in tegenstelling tot beschuldigingen die afkomstig waren van politieke bronnen, persoonlijk meer dan 1,5 miljoen gulden in het project had geïnvesteerd, hetzelfde.”
 
Ondertussen is Alvarez in Miami nog steeds contact aan het zoeken met de onbekende agent/broker, die hem de zes LOI’s zou hebben geleverd.
,,I was unsuccesful in contacting the agent as so much time has gone by”.
 
De nepbrieven zijn van 2011 – nog geen vier jaar geleden – en ook in 2013 zocht Alvarez, vergeefs, contact met de agent (zonder naam). Uit het mailverkeer blijkt dat het De Lima zelf was die in juni 2011 aandrong op de intentieverklaringen en daarmee toen al op het belang ervan voor het businessplan wees:,,Any chance we could get some LOIs from..?”en dan somt hij er enkele op, zoals Citi, Mastercard, American Express, Fedex en General Motors. Klinkende wereldnamen, waarvan enkele ook bewaarheid werden – echter met vervalste handtekeningen, valse namen, valse adressen en logo’s.
 
De Lima kreeg namelijk wel American Express, Visa, Sony, DHL en Banco Santander gepresenteerd. Allemaal, zo tonen de gisteren beschikbaar gestelde mails, rechtstreeks door Alvarez gestuurd aan de ceo persoonlijk.
 
‘MEDIA LUISTER GOED’
De Lima had op zijn goedbezochte persconferentie, waar ook enkele hoofdredacteuren en uitgevers aanwezig waren, verscheidene aanwijzingen voor de media:
,,U allen van de media hebben vandaag een belangrijke, en zelfs centrale rol in dezen. Ik dring er bij u op aan om goed te luisteren zodat u de ware feiten begrijpt. Stel kritische vragen, maar begrijp ook uw rol bij het helpen van Ctex om haar doel te bereiken, in het belang van onze gemeenschap en de economie van ons eiland.
Ik wil dat u zich realiseert dat de negatieve informatie in de media met betrekking tot Ctex het bedrijf alleen maar schaadt, en zelfs ertoe kan leiden dat het project uiteindelijk faalt.”
 
Geen moment maakte De Lima gisteren de indruk dat het welslagen van Ctex vooral van het bedrijf zelf en de leiding afhankelijk is. Hij had meer boodschappen voor de media:
,,Stel uzelf eens deze vragen: waar komt al deze informatie in de media vandaan en waarom is die aan de media vrijgegeven? En waarom zijn bepaalde individuen, in plaats van Ctex te helpen om succesvol te worden, erop uit het bedrijf kapot te maken; en nu zelfs mij als initiatiefnemer van het project?
En moet u als vertegenwoordigers van de media met deze individuen meewerken aan het toebrengen van schade aan de reputatie van ons eiland, en daarmee potentiële investeerders afschrikken, met alle negatieve gevolgen van dien?”
 
De Lima hamerde een paar keer op de ‘schade veroorzaakt door de media’.,,Daarnaast wil ik graag dat u vandaag beseft hoeveel schade de informatie die is gepubliceerd heeft veroorzaakt, niet alleen aan Ctex, maar ook aan Curaçao. Terwijl wij hard aan het werk waren om een bedrijf op te bouwen dat nauwelijks een jaar geleden met haar activiteiten is gestart, werden wij continu geconfronteerd met onnodige en niet onderbouwde aanvallen.”
 
‘IK BEN NIET GEKOMEN TE STELEN’
De topman van Ctex, die vorige week zijn commissarissen en daarmee zijn aandeelhouders niet kon overtuigen in de ‘nepbrieven- affaire’ en daarmee tijdelijk aan de kant is gezet:
 
,,Ik ben naar Curaçao gekomen, niet om te stelen, maar om bij te dragen in het opbouwen van iets nieuws voor de volgende generatie. Anthony de Lima heeft geen bankrekening in Miami met miljoenen dollars. Hij heeft zijn geld naar Curaçao overgemaakt om daar zijn huis te bouwen en om te investeren in een bedrijf waarvan hij geloofde dat het waarde zou creëren.
Ik heb mijn leven naar dit eiland teruggebracht, maar ben vanaf de eerste dag verwelkomd met negativisme. Ik ben zelfs ‘een geïmporteerde Curaçaoënaar’ genoemd en een ‘piraat’.
Ik had deze enorme aanslag op mij en mijn familie, gerespecteerde leden van deze gemeenschap, nooit verwacht. Een aanslag ook op mijn geloofwaardigheid en integriteit, zowel als persoon als professioneel.”
 
Toch is De Lima van plan ‘door te bouwen aan mijn droom’.
,,Nu meer dan ooit, aangezien het bedrijf bezig is de grootste klanten die het ooit gezien heeft, binnen te halen en het marktbewustzijn aan het groeien is. Ik ben dankbaar dat ik betekenisvolle relaties heb in de internationale gemeenschap en ik ben voornemens hier verder gebruik van te maken om zo nieuwe strategische investeerders, kopers en klanten aan te trekken.”
 
Hij stelde dat iedereen ‘gerust’ kan zijn ‘dat ik van plan ben weer aan het werk te gaan en op zeer korte termijn mijn verantwoordelijkheden zal hervatten’. De Lima’s advocaat ontkent dat haar cliënt met de ‘general board’ heeft afgesproken in verband met zijn op non-actiefstelling in zijn contacten met de media alleen nog over persoonlijke zaken te spreken en op geen enkele manier in te gaan op het reilen en zeilen van Ctex zelf. Hij ging, zeker bij vragen, echter wel in op de situatie bij het datacenter te Mahuma.
 
NASCHRIFT AD-HOOFDREDACTIE:
De heer De Lima haalde in zijn persconferentie gisteren een paar keer uit naar het Antilliaans Dagblad, de brenger van het (slechte) nieuws. Dat is op zich zijn goed recht.
Maar het AD heeft zich in tegenstelling tot Ctex, dat onder De Lima’s leiding stond, niet schuldig gemaakt aan valse informatie, of ‘niet onderbouwde’ berichtgeving. Elk stukje informatie dat de afgelopen dagen is gepubliceerd, wordt wel degelijk onderbouwd.
Van de rectificatie waarmee De Lima in het weekend nog dreigde, werd naar het oordeel van deze krant dan ook niet voor niets afgezien. De Lima noemt het ‘schadelijk’ dat de namen van de bedrijven die de ‘nepbrieven’ aan Ctex zouden hebben gestuurd, werden gepubliceerd door deze krant.
AD is echter ten eerste geen voorstander van het voor de lezers achterhouden van relevante informatie; en voorts stellig van mening dat niet zozeer de publicatie schadelijk is, als wel dat de namen van deze wereldbekende multinationals valselijk dus zonder hun toestemming zijn misbruikt. Dat is niet alleen schadelijk, maar vooral ook schandelijk.
In het verlengde daarvan tot slot nog dit: berichtgeving over de waarheid, de feiten, kan nooit schadelijk zijn. Wel schokkend. Maar het is het gebeurde zelf en de aanleiding daartoe die schadelijk zijn. In dit geval schadelijk voor Ctex en Curaçao. ‘Don’t shoot the messenger’ (schiet niet op de brenger van slecht nieuws) maar steek de hand in eigen boezem.
 
Antilliaans Dagblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.