Centrale Bank wijst beschuldigingen Schotte van de hand

WILLEMSTAD - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en (CBCS) vindt de uitlatingen van Gerrit Schotte over betrokkenheid bij een internationale fraudezaak ‘onbegrijpelijk en absurd’. Dat laat de bank via een persbericht weten.
 
Volgens de MFK-leider zou de CBCS geld hebben ontvreemd bij twee Venezolaanse ondernemingen.
 
In de zaak die Schotte aanhaalde, werd de CBCS beschuldigd van ontvreemding van 72 miljoen dollar.
 
“De twee Venezolaanse ondernemingen hebben in 2011 beslag laten leggen ten laste van Bank X. NV, een te Curaçao gevestigde bank die onder toezicht van de Centrale Bank stond. Op vordering van Bank X. NV heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao bij kort geding-vonnis van 29 augustus 2011 het beslag opgeheven, omdat, kort gezegd, Bank X. NV op instructies van de twee ondernemingen zelve de transactie had verricht”, aldus de CBCS.
 
Gezien de gerechtelijke uitspraak vindt de bank het dan ook ‘onbegrijpelijk’ dat Schotte stelt dat de CBCS het geld heeft laten verdwijnen. “Weliswaar was Bank X. NV – zoals zovele andere – een onder toezicht van de Centrale Bank staande instelling, maar een betrokkenheid van de Centrale Bank bij de hele affaire was er niet”, meldt de bank. Volgens de organisatie zijn deze uitingen aan hun adres tekenend voor de wijze waarop ze keer op keer in kwaad daglicht worden gesteld. Ze wensen dan ook de aantijgingen te kunnen weerleggen in de Staten.
 
 
PERSBERICHT CBCS
 
Onder aanhaling van een uitspraak in een fraudezaak van een Gerechtshof te Florida van 14 januari 2015, heeft de heer G. Schotte van de partij MFK in een recent persbericht zware beschuldigingen van betrokkenheid bij internationale fraude richting de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (hierna: de Centrale Bank) en haar President geuit.
 
In de aangehaalde zaak beschuldigen twee Venezolaanse ondernemingen respectievelijk de  voormalige eigenaar en CEO van Banco Federal ervan dat zij in 2009 $72 miljoen van hen zouden hebben ontvreemd. Banco Federal is een Venezolaanse bank, die onder toezicht van de Venezolaanse autoriteiten stond.
 
De twee Venezolaanse ondernemingen hebben in 2011 beslag laten leggen ten laste van Bank X. NV, een te Curaçao gevestigde bank die onder toezicht van de Centrale Bank stond. Op  vordering van Bank X. NV heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao bij kort geding-vonnis  van 29 augustus 2011 het beslag opgeheven, omdat, kort gezegd, Bank X. NV op instructies van de twee ondernemingen zelve de transactie had verricht.
 
Mede gelet op deze gerechtelijke uitspraak is het onbegrijpelijk dat de heer Schotte in zijn persbericht meent te moeten stellen dat de Centrale Bank/haar President ondanks het gelegde beslag erin is geslaagd om het geld te laten verdwijnen. Weliswaar was Bank X. NV - zoals zovele andere - een onder toezicht van de Centrale Bank staande instelling, maar een betrokkenheid van de Centrale Bank bij de hele affaire was er niet. Bovendien is niet in deze zaak noch in de gerechtelijke procedure in Florida, de Centrale Bank op enigerlei wijze door partijen in verband gebracht met deze kwestie.
 
De onderhavige aangelegenheid is dan ook tekenend voor de wijze waarop de Centrale Bank gedurende de afgelopen vier jaar door middel van ongefundeerde uitlatingen in een kwaad daglicht is gesteld. Ter verdere voorkoming van reputatieschade voor de Centrale Bank, ziet de Centrale Bank zich genoodzaakt om door middel van dit persbericht op de voorliggende - absurde - beschuldiging te reageren.
 
De Centrale Bank spreekt verder de hoop uit dat gevolg wordt gegeven aan haar eerder gedaan  verzoek, om in de gelegenheid te worden gesteld om in de Staten de andere aantijgingen te mogen weerleggen, die bij eerdere gelegenheden vanuit diverse kanten aan haar adres zijn gedaan.
 
Curaçao, 20 januari 2015
 
CENTRALE BANK VAN CURAÇAO EN SINT MAARTEN 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.