‘RvC Selikor stemt toe met management-audit’

WILLEMSTAD — “De Raad van Commissarissen (RvC) van het afvalverwerkingsbedrijf Selikor heeft ingestemd met een algehele management-audit binnen het overheidbedrijf, waarvoor wij ze bijzonder erkentelijk zijn.
 
De RvC heeft twee weken de tijd gevraagd om aan een dergelijk onderzoek gestalte te kunnen geven. Een verdere eis van de werknemers is dat de directeur zo snel mogelijk op non-actief wordt gesteld”, aldus de voorzitter van de vakbond voor arbeiders in overheidsdienst, BTG, Melburn ‘Mel’ Simmons, over het verloop van het gesprek met de RvC.
 
Selikor-directeur Wesley Kook was voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar. Zowel Simmons als de voorzitter van de Algemene Bond van Overheidspersoneel (Abvo), Wendy Calmes, blikt met tevredenheid terug op het gesprek met de RvC, nadat afgelopen vrijdagochtend tientallen werknemers, werkzaam binnen de operationele afdelingen van het afvalverwerkingsbedrijf, het werk hadden neergelegd. De werknemers beklagen zich over onvoldoende materieel dat voorhanden is om de werkzaamheden naar behoren te kunnen verrichten. Het materieel dat wel voorhanden is, vertoont volgens de vakbond-voorzitters mankementen. Calmes: “Zo zijn er een groot aantal klachten aan ons kenbaar gemaakt, zoals problemen met de zogenoemde ‘taps’ (de stellages die aan de trucks hangen waarop de medewerkers tijdens de rit op en af stappen om de kliko’s te kunnen verzamelen), waardoor de veiligheid van het personeel in het geding komt. Zowel de trucks als de machines voor afvalverwerking vertonen mankementen.”
 
De BTG-voorzitter meldt dat het merendeel van de Selikor-werknemers, ongeveer 125 man, door zijn vakbond vertegenwoordigd wordt. Simmons: “Selikor is een overheidsbedrijf dat als utiliteitsbedrijf belangrijke diensten levert en zodra er sprake is van uitval in de levering daarvan, worden de werknemers door de bevolking bedreigd. Het komt regelmatig voor dat het vuil bijvoorbeeld twee dagen of een week later wordt opgehaald. Het moge duidelijk zijn dat de werknemers bij gebrek aan materieel of niet functionerend materieel, daar geen invloed op hebben. Vandaar dat BTG meent dat de werknemers meer bevoegdheden moeten krijgen binnen het bedrijf, en dat de processen transparant behoren te verlopen.” De BTG-voorzitter licht toe dat het personeel ‘aanwijzingen zou hebben dat op diverse vlakken, de bedrijfsvoering zonder algemeen beleid plaats zou vinden’.
 
“Zo heeft de directeur de afgelopen vier jaar herhaaldelijk beleidsplannen door externe consultants laten opmaken, zonder gebruik te maken van de intern aanwezige kennis en expertise. Men zag losse beleidsplannen ontstaan die onvoldoende aansluiting vonden met de daadwerkelijke noden van het bedrijf en de personeelsleden. Vervolgens werden deze plannen door de directie en het management opgelegd. De werknemers vinden dus dat de directeur onvoldoende oor heeft gehad voor hun noden en hebben daarom ook gevraagd dat hij zo snel mogelijk op non-actief wordt gesteld terwijl het onderzoek gaande is.” BTG hoopt dat de audit – die door een erkend en ervaren extern bureau dient te worden uitgevoerd – een duidelijk beeld zal geven van de daadwerkelijke stand van zaken met betrekking tot onder andere de financiële huishouding van het bedrijf en de afdeling personeelszaken.
 
Op de constatering dat het laatste jaarverslag van Selikor over het jaar 2013 een gezonde financiële situatie aangeeft met een nettoresultaat van 226.337 gulden, geeft Simmons de volgende toelichting: “Ook over dit jaarverslag zijn er tal van vragen gerezen aangezien dit duidelijk niet door de RvC is geaccordeerd. Het jaarverslag werd vorig jaar na het vertrek van de oud-RvC-voorzitter, Carol Capriles, gepresenteerd en draagt slechts de ondertekening van de heer Kook. Dit druist in tegen alle principes van good corporate governance, dat zeker binnen overheidsbedrijven gehanteerd dient te worden. Verder roept ook de zogenoemde controleverklaring van de onafhankelijke accountant veel vragen op.” Simmons refereert daarbij aan een passage van de in het jaarverslag gepubliceerde verklaring van de accountant.
 
Daarin staat: “Het samengevat financieel jaarverslag bevat niet alle toelichtingen die zijn vereist in de volledige geconsolideerde jaarrekening conform Financial Reporting Standards. Het kennisnemen van het samengevat financieel verslag kan derhalve niet in de plaats treden van het kennisnemen van de geconsolideerde jaarrekening van Selikor NV”, aldus een Ernst & Young-accountant. Simmons, vervolgens: “Dus de directeur heeft dit zelf ondertekend terwijl conform good corporate governance de RvC, de directeur en zelfs de vakbonden het jaarverslag dienen te onderschrijven. Wij willen dan ook graag dat het onderzoek uitwijst wat de daadwerkelijke stand van zaken is binnen het bedrijf en hoe het bedrijf met de toekomstige uitdagingen van het tijdperk waarin we nu leven, kan draaien.” BTG licht verder toe dat, om de acute problemen met het materieel het hoofd te kunnen bieden, de vakbond om een ‘noodfonds’ heeft verzocht. “De RvC heeft laten weten uiterlijk vrijdag hierover een terugkoppeling te zullen geven”, aldus Simmons.
 
Abvo-voorzitter Calmes stelt dat zijn leden niet om het op non-actief stellen van de directeur hebben gevraagd. “Waar ook wij een oplossing voor willen zien, is dat als het bedrijf conform de begroting de nodige reparaties niet kan bekostigen, daar geld voor wordt vrijgemaakt om de veiligheid van de werknemers te garanderen. Verder heeft de BTG gemeld nog stukken te zullen aanleveren waarover de RvC heeft gesteld zich te willen buigen tijdens hun beraad. We wachten nu verder af”, aldus Calmes.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.