Centrale Bank van Suriname opent interventie mogelijkheid voor Chinese importen

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft opnieuw een maatregel genomen om de druk op de US Dollar te verlichten. De moederbank heeft bij de Chinese Southern Commercial Bank een interventie faciliteit ingesteld.
 
Dat heeft de CBvS vrijdagavond bekend gemaakt.
 
Hierdoor hoeven de omvangrijke importen uit China niet meer met de Amerikaanse dollar te worden afgewikkeld, maar kunnen worden betaald met de Chinese Yuan.  Alleen in 2014 al importeerde Suriname voor 226 miljoen US Dollar uit China, aldus de CBvS.
 
Importeurs die hun goederen in China kopen kunnen hun interventieaanvrag rechtstreeks bij de Southern Commercial Bank indienen. Na goedkeuring krijgt de leverancier in China zijn geld betaald in de Chinese Yuan.
 
De regeling zal gelden voor goederen en betalingen in de sfeer van levensonderhoud. Deze zullen allemaal via Yuan-rekeningen in het buitenland verlopen en uiteindelijk verrekend worden vanuit de Yuan rekening van de CBvS in het buitenland.
 
De interventiefaciliteit bij de Southern Commercial Bank moet aan dezelfde strenge regels van documentcontrole voldoen als vergelijkbare regelingen bij andere banken. Ook zal de CBvS er op toezien dat goederen voor consumptie en productie daadwerkelijk zullen worden geïmporteerd.
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.