SVB en belastingdienst laten inventaris Taams veilen

WILLEMSTAD — De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de ontvanger van het land Curaçao (belastingdienst) laten aanstaande woensdag de gehele inventaris van de voormalige Taamskliniek veilen.
 
De goederen zullen bij de veiling als een geheel worden worden aangeboden. Hierdoor hopen de SVB en de belastingdienst een bedrag van minimaal 800.000 gulden binnen te slepen. De verkoop van de spullen zal plaatsvinden in een van de gebouwen van de voormalige Taamskliniek in Damacor.
 
Eind mei werden de gebouwen waarin de kliniek zat ook al via een veiling verkocht. Dat gebeurde toen in opdracht van de Orco bank. De bank wilde zo een miljoenenschuld die was ontstaan door een betalingsachterstand van de hypotheek vereffenen. Koper was Antillean Adventist Hospital, beter bekend als het Advent ziekenhuis. Begin juli maakte de kliniek een doorstart onder de nieuwe eigenaar. Toen ging het laboratorium open. In een verklaring werd gemeld dat Advent Damacor in verschillende fases de Taamskliniek gaat vervangen.
 
In eerste instantie was het de bedoeling dat de artsen die in de kliniek werkzaam waren een contract konden tekenen met de nieuwe eigenaar. Vorige week werd via een advertentie bekendgemaakt dat in ieder geval twee artsen zijn weggegaan en een eigen praktijk zijn begonnen.
 
Nu de SVB en de belastingdienst de inboedel laten veilen wijst dat erop dat het Advent ziekenhuis de kliniek helemaal opnieuw gaat inrichten. Woensdag kan elke belangstellende die 800.000 gulden op tafel kan leggen vanaf half negen de spullen bezichtigen voordat de veiling begint.
 
De Taamskliniek werd in het verleden overgenomen door artsen die medisch toerisme naar het eiland wilden halen. Met patiënten uit Curaçao was de kliniek niet rendabel. De buitenlandse investeerders zijn echter nooit bekend geworden.
 
Ook lag de kliniek met de overheid in de clinch over de tarieven die zij hanteerde. De Taamskliniek wilde een hogere vergoeding. Doordat dat ook uitbleef kwam Taams beetje bij beetje in een financieel moeras terecht waardoor de problemen zich bleven opstapelen.
 
Minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) probeerde bij zijn aantreden tegemoet te komen aan de behoefte van de bevolking door de taken te verdelen tussen het Sehos, het Advent ziekenhuis en de Taamskliniek. Door de verspreiding van de taken hoopte hij specialisatie van elk gezondheidsonderdeel onder te brengen op één locatie. Het was Whitemans bedoeling om zo ook de kosten in handen te houden. Toen dat niet lukte trok ook de overheid haar handen af van de kliniek in Damacor. Inmiddels hangt er alleen nog een bord aan het gebouw dat herinnert aan het roemruchte verleden van de kliniek. Misschien wordt dat bord ook geveild woensdag.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.