Uitbreiding maritieme grens geeft Staatsolie meer mogelijkheden

DEN HAAG - Suriname moet proberen te komen tot snelle afronding van de onderhandelingen met Barbados, Guyana, Trinidad en Tobago, Venezuela en Frankrijk voor de vaststelling van zijn zeegrens tussen de 200 en 350 zeemijl zone.
 
Staatsolie zal hierdoor meer mogelijkheden voor off shore-activiteiten krijgen, vindt wetenschapper Soedamah Lachman.
 
Lachman hoopt dat de regering het parlement spoedig duidelijkheid geeft over de stand van zaken bij onderhandelingen die al enkele jaren duren. Lachman pleit voor snelle behandeling en goedkeuring van het wetsontwerp 'Wet Maritieme Zones' door De Nationale Assemblee.
 
Het ontwerp ligt er al geruime tijd en moet de wet van april 1978 vervangen, waarin de maritieme grens van Suriname is geregeld. Als de nieuwe wet er is, zullen alle zee grenzen van Suriname goed geregeld zijn. De maritieme grens van Suriname is momenteel op 200 zeemijl en het land maakt gebruik van het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties om die uit te breiden naar maximaal 350 zeemijl. Om overlappingen van de maritieme grens met andere landen te voorkomen wordt met de bovengenoemde naties onderhandeld.  |
 
"Als we die uitbreiding krijgen betekent het meer mogelijkheden voor Staatsolie om naar olie te zoeken. Maar het betekent ook meer vis en andere rijkdommen die dan aan Suriname zullen gaan toebehoren", zegt Lachman.
 
In de wet van 37 jaar geleden heeft Suriname geen aansluitende zone ingesteld. Deze zone, die maximaal 24 zeemijl breed is, is vooral bedoeld om de belangen van de kuststaat in zijn grondgebied met inbegrip van zijn territoriale zee te beschermen. De nieuwe wet ondervangt alle manco's die ontstaan zijn door de oude wet.
 
De Ware Tijd
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.