Staat Suriname neemt voorschot bij CBvS om schulden te betalen

PARAMARIBO - De kortlopende binnenlandse schuld van de Staat Suriname is omgezet in een langlopende lening bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Er is tevens een voorschot opgenomen bij de CBvS, die geconsolideerd is in de langlopende lening.
 
De Nationale Assemblee is officieel op de hoogte hiervan gesteld. "Doordat de staatsinkomsten sterk gedaald zijn vanwege de grondstoffenprijsschok, dreigden de inkomsten en uitgaven van de overheid in structureel onevenwicht met elkaar te geraken," meldt de perschef van het Kabinet van de President in een persbericht. 
 
In het bericht wordt aangegeven dat de overheid in de gelegenheid moet worden gesteld om binnen een geïntegreerd macro-stabilisatiepakket de budgettaire maatregelen te treffen. Dit moet op de middellange en lange termijn de gezondheid van de overheidsfinanciën garanderen. Meegedeeld wordt dat de overheid in de afgelopen jaren achterstanden heeft opgelopen in het betalen van derden die goederen en diensten hebben geleverd. Er is een betalingsschema getroffen. Een deel de schuld is bestemd voor de financiering van de kapitaalinjectie aan twee staatsbanken. De Landbouwbank fuseert met de solvabele Volkscredietbank en Surinaamse Postspaarbank die niet volledig aan de toezicht vereisten van de CBvS voldeed. 
 
Benadrukt wordt dat de omzetting van korte naar lange schuld geenszins een vieren van de tegels is, maar verschaft de nodige uitgangspositie om de efficiëntie en transparantie van de overheidsfinanciën op te voeren. De overeenkomst is volgens het bericht zorgvuldig getoetst op de bepalingen in de Wet op de Staatsschuld en de Bankwet 1956.
 
Starnieuws Netwerk Suriname

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.