‘Enorme kapitaalvlucht Suriname in afgelopen twee jaar’

PARAMARIBO - Geld dat de Centrale Bank van Suriname in de economie heeft gepompt ter beteugeling van de valutakoersen, staat vermoedelijk op buitenlandse rekeningen van burgers.
 
De economie is niet in staat om binnen twee jaar zevenhonderd miljoen US dollar te consumeren. Deze analyse maakte de econoom Steven Debiperasad, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), dinsdagavond tijdens een lezing van de Kenniskring.
 
De afgelopen periode daalde de monetaire reserve van ongeveer één miljard US dollar naar onder de 300 miljoen US dollar. Debipersad wijst er in een gesprek met de Ware Tijd op dat de mededeling van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën - als zou de monetaire reserve nu 370 miljoen US dollar bedragen - onmogelijk kan kloppen. Ruim honderd miljoen US dollar is volgens hem niet in contant geld uit te drukken.
 
Debipersad stelt ook dat De Centrale Bank met de devaluatie van de SRD nog altijd niet op één lijn is komen te liggen met de zwarte marktkoers, omdat nog altijd de druk op de US dollar toeneemt, die buiten de officiële wisselkoers een stijgende trend vertoont. Als de totale staatsschuld in acht wordt genomen, heeft Suriname volgens Debipersad per inwoner nu een schuld van SRD 15.000.
 
De cijfers geven aan dat de economische groei van gemiddeld 5 procent tot medio 2013, in 2014 is gedaald naar 1,8 procent. Uit prognoses van het algemeen Bureau voor de Statistiek moet verwacht worden dat voor 2015 de economische groei iets boven de 1 procent zal zijn. De devaluatie betekent voor de bevolking een verarming, omdat de koopkracht sterk achteruit is gegaan, terwijl de tarieven voor nutsvoorzieningen zijn gestegen. "Wij zijn collectief armer geworden", concludeert Debipersad.
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.