Latijns-Amerika investeert 21 miljard euro in hernieuwbare energie

SANTIAGO — Latijns-Amerika investeerde dit jaar meer dan 21 miljard euro in hernieuwbare energie. Maar dat volstaat niet om de klimaatverandering het hoofd te bieden, zeggen experts.
 
Volgens het rapport Climascopio 2015 van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en Bloomberg heeft Latijns-Amerika dit jaar meer dan 21 miljard euro geïnvesteerd in energie uit wind, zon, biomassa, geothermie en andere hernieuwbare bronnen, meldt persbureau IPS.
 
Brazilië, Chili, Mexico en Uruguay behoren op dit punt zelfs tot de top tien van de wereld.
 
Maar dat volstaat niet, zegt onder meer Andrés Romero, uitvoerend secretaris van de Nationale Energiecommissie van Chili. “Om vooruitgang te boeken in de mitigatie van de klimaatverandering zijn fundamentele maatregelen nodig, zoals een zware versterking van hernieuwbare energie in de regio.”
 
Om hernieuwbare energie nog sterker te laten groeien moet Latijns-Amerika inzetten op energie-efficiëntie en de subsidiëring van fossiele brandstoffen stopzetten, zegt Romero. “De subsidiëring van fossiele brandstoffen weegt op de begrotingen en geeft een fout signaal aan de consument.”
 
Daarnaast moeten de Latijns-Amerikaanse landen hun netwerken voor elektriciteit en gas aan elkaar koppelen, zegt hij. “Aardgas kunnen we dan gebruiken als brandstof voor de overgang naar een schonere energiematrix.”
 
Hernieuwbare energie is een van de belangrijkste mechanismen om uitstoot van broeikasgassen te beperken en de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.
 
Door een klein deel van het Latijns-Amerikaanse potentieel voor hernieuwbare energie te exploiteren kun je al in de groeiende energiebehoefte van de regio voorzien, stelt een rapport van het Wereldnatuurfonds.
 
Paraguay beschikt over heel wat natuurlijke hulpbronnen. Het is zelfs de grootste producent en exporteur van hernieuwbare energie ter wereld, zei president Horacio Cartes in zijn toespraak op de klimaattop in Parijs.
 
De Chileense president, Michelle Bachelet, benadrukte daar dat de Chileense capaciteit voor hernieuwbare energie sinds 2013 verdrievoudigd is.
 
Brazilië wil tegen 2030 zijn uitstoot met 43 procent verminderen via meer hernieuwbare energie en minder ontbossing, zei president Dilma Rousseff.
 
Grote bedrijven zien alvast veel mogelijkheden in Latijns-Amerika. In Mexico bijvoorbeeld is Enel Green Power in juli begonnen met de bouw van een windpark van 100 megawatt. Siemens kondigde dezelfde maand aan dat het zijn windenergiecapaciteit in Brazilië en Mexico fors gaat opvoeren. Iberdrola gaat de de komende drie jaar ongeveer 4 miljard euro investeren in onder meer zeven windparken in Brazilië.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.