Centrale Bank en cambio’s Suriname overwegen ‘valutabasket’

PARAMARIBO — In een poging de almaar stijgende valutakoersen onder controle te krijgen, heeft de Centrale Bank van Suriname de cambio’s (wisselkantoor) in overweging gegeven samen met de bank een ‘valutabasket’ te vormen.
 
De cambio’s staan hier niet onwelwillend tegenover, maar zien wel beren op de weg en die moeten opgeruimd worden. Dit meldt de Ware Tijd.
 
Het eerste gesprek heeft rond kerst plaatsgevonden en partijen hebben huiswerk om dit project van de grond te krijgen. De bank stelt voor om in een verhouding 1:2 de pot te maken, en daaruit een gemiddelde koers te produceren.
 
Met andere woorden: als de bank 1 miljoen US dollar zou storten, zouden de cambio’s met 2 miljoen moeten inkomen. Daaruit zou een gemiddelde koers worden vastgesteld. Op dit moment is de maximale officiële koers 4,20 Surinaamse dollar, terwijl die ‘buiten’ rond de 4,75 ligt. De basket zou een revolverend karakter moeten hebben, waarbij diegene die eruit put, twee keer het getrokken bedrag binnen een bepaalde termijn zou moeten terugstorten. “We staan er niet onwelwillend tegenover”, zegt een cambio-houder. “Dit systeem is succesvol toegepast in andere landen, waar ook financiële problemen waren.”
 
De zakenman noemt de eurozone en China als voorbeeld, maar ook Argentinië dat dichter bij huis ligt. “Het gaat daar om grote economieën. De Surinaamse economie is een speldenknop en de risico’s zijn daardoor ook groter.” Daarom verwacht hij niet dat het project zonder meer van de grond zal komen. Hij noemt het idee ‘nobel’, maar in een kleine markt als Suriname, waar op maandbasis ongeveer 25 miljoen US dollar wordt verhandeld, zijn er veel onzekerheden die moeten worden weggewerkt. Hij laat doorschemeren dat de cambio’s meer zien in een verhouding van 1:1.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.