Upgrade raffinaderij kost Aruba niets

ORANJESTAD — Aruba hoeft geen cent te betalen om de honderd jaar oude olieraffinaderij in San Nicolas te moderniseren. Als de Amerikaanse oliemaatschappij Citgo de raffinaderij heropent, komen de kosten van modernisering volledig op haar schouders.
 
Het gaat om een investering van naar schatting tussen de 600 en 800 miljoen dollar. Mocht Aruba de raffinaderij van Valero overnemen, dan wordt de overheid wel verantwoordelijk voor de beheerkosten.
 
Na het bericht van Economische Zaken-minister Mike de Meza dat de onderhandelingen met Citgo over een ‘Definitive Participation Agreement’ zeer voorspoedig voorlopen en dat zij akkoord gaan om de raffinaderij op gas te laten draaien, gingen geruchten dat Aruba zelf honderden miljoenen dollars moet investeren om de raffinaderij weer volledig operationeel te maken. Richard Arends, hoofd personeel van Economische Zaken en senior-adviseur van minister-president Mike Eman, veegt deze beweringen van tafel. “Citgo doet onderzoek naar de kosten om de raffinaderij helemaal up to date te maken en op gas te laten draaien. Citgo wordt ook verantwoordelijk om de raffinaderij operationeel te maken en te moderniseren naar een raffinaderij van de 21e eeuw. Dat is de afspraak.” Wat de precieze kosten zijn, kan Arends niet zeggen. “Dat zijn gegevens die Citgo heeft.”
 
Beheerkosten
 
Dat betekent niet dat Aruba helemaal niets hoeft te betalen. Het land wordt, wanneer de raffinaderij wordt overgenomen van de huidige eigenaar Valero, verantwoordelijk voor de beheerkosten van de raffinaderij. “Aruba heeft natuurlijk ook financieel belang bij de raffinaderij en dus zullen er ook dingen zijn die wij moeten betalen, aangezien wij eigenaar zijn. Dus we betalen wat er toebehoort tot de eigenaar, zoals de verzekering, of het doen van bepaalde onderzoeken.” Over hoeveel dit Aruba gaat kosten, wil Arends geen uitspraak doen. “Op dit moment kunnen wij die details niet verstrekken. We zijn midden in de onderhandelingen over het businessmodel.”
 
Lucratief
 
Bekend is dat de olieraffinaderij, net zoals vroeger, halffabrikaten zal produceren. De bedoeling is dat zware olie uit Venezuela op het eiland wordt bewerkt. Volgens Arends is deze business voor Citgo, ondanks de extreem lage olieprijs (28 dollar per vat), nog steeds ‘lucratief’. “De olie uit Venezuela moet bewerkt worden, want dit is zo zwaar dat het nu geen waarde heeft als het niet geraffineerd wordt. Het is namelijk zo hard als steen, het lijkt op asfalt. Ondanks dat de prijs zo laag is per vat, kan Citgo er nog steeds winst op maken.” De halffabrikaten worden weer verkocht aan andere raffinaderijen die het product weer verder kunnen raffineren tot een brandstof, zoals benzine of kerosine. Welke raffinaderijen onze halffabrikaten zullen kopen, is tot op heden nog niet bekend. Gedacht wordt aan verschillende raffinaderijen in de Verenigde Staten of de raffinaderij in Curaçao.
 
Amigoe
 
Related article:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.