Geen vaste koers meer voor US dollar in Suriname

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal geen vaste koers meer bepalen voor de US dollar. De koers zal voortaan wekelijks worden bepaald op basis van vraag en aanbod tijdens zogeheten ‘valutaveilingen’ onder toezicht van de moederbank.
 
Dit de bank in een persbericht gemeld.
 
"Hiermee zullen de mensen die speculeren met buitenlandse courant om grof geld te verdienen buiten spel worden gezet", benadrukt Steven Debipersad, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname, om een nadere uitleg gevraagd. "Er zal nu sprake zijn van één koers die wekelijks kan zweven. De huidige situatie van verschillende US dollarprijzen in het land zal worden beëindigd."
 
De CBvS heeft dit nieuwe concept van een zwevende koers vrijdag besproken met de algemene banken in het land die er goedkeuring aan hebben gegeven met de belofte te zullen deelnemen aan de wekelijkse veilingen. "Dit brengt veel meer transparantie, omdat er meer overzicht zal zijn over wat voor geld door wie allemaal op tafel wordt gelegd", verduidelijkt Debipersad. Hij doelt hiermee op het probleem van witwasgeld in het financiële systeem bij gebrek aan transparantie.
 
Verschillende economen, onder wie professor Anthony Caram, die nu beleidsadviseur is van CBvS-governor Glenn Gersie, hebben in het verleden vaak gepleit voor een vrije wisselkoers die bepaald wordt door vraag en aanbod. Het zou een beter alternatief zijn dan om de nationale valutareserves van het land te gebruiken om een vaste wisselkoers te verdedigen met interventies. Een punt van kritiek op de vorige CBvS-governor Gillmore Hoefdraad was om de officiële koers steeds te verdedigen, zonder succes.
 
"Dit is een belangrijke maatregel die al lang had moeten zijn genomen", zeggen toppers van de Vereniging van Cambiohouders. "Hiermee wordt het onaantrekkelijk om valuta te hamsteren, simpel omdat de kans groot is dat de koers binnen een week bij de volgende veiling kan dalen. Wie duur opkoopt, kan tegen een flink verlies aankijken binnen een week", laat een wisselkantoorhouder weten.
 
De Ware Tijd 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.