Deadline overname raffinaderij Aruba nadert

ORANJESTAD — De deadline voor de overname van de olieraffinaderij is morgen. Een definitief akkoord tussen de Texaanse oliemaatschappij Citgo en de overheid ligt nog niet op tafel. Of dat op tijd gaat lukken, is onduidelijk.
 
Economische Zaken-minister Mike de Meza stelt dat ‘hard gewerkt wordt aan de laatste complexe details van het contract’. Inmiddels is wel de Citgo-desk voor het werven van werknemers geopend.
 
Terwijl gesproken wordt met Citgo in Miami, lopen ook de onderhandelingen met de huidige raffinaderij-eigenaar Valero. Doordat er veel partijen aan te pas komen en verschillende contracten moeten worden opgemaakt, geeft De Meza aan dat de overname zeer complex is. Zo moeten nog principiële punten worden besproken die door alle partijen bekeken en goedgekeurd moeten worden op het gebied van financiering, arbeid-, natuur- en milieuaspecten. En vooral dat kost tijd, geeft de betrokken advocaat Hans Sjiem Fat aan. Over het halen van de deadline voor het definitieve akkoord morgen, 31 maart, wordt niet gerept. Ook Richard Arends, hoofd personeel van Economische Zaken en senior-adviseur van minister-president Mike Eman, geeft hierop geen duidelijk antwoord. Wel stelt hij dat deze week ‘wordt begonnen met de eerste overeenkomst’. Wat dit precies inhoudt, legt Arends niet uit. Onbekend is wat er gebeurt als de deadline van morgen niet wordt gehaald.
 
Volgens De Meza gaan de investeringen in de raffinaderij ongeveer 1 tot 2 miljard dollar kosten en moet de raffinaderij, als de overeenkomst doorgaat, binnen twee à drie jaar weer volledig functioneren. In een eerder gesprek met deze krant gaf Arends aan dat de modernisatie van de raffinaderij naar schatting rond de 600 en 800 miljoen dollar bedraagt, een bedrag dat volledig op de schouders van Citgo terecht komt. Aruba wordt dan verantwoordelijk voor de beheerkosten van de raffinaderij. Hoe hoog die kosten zijn, is onbekend. Over de details van de huidige overeenkomst waarover onderhandeld wordt, wordt geen informatie gegeven. Pas als de overeenkomst officieel gesloten is, wil men meer duidelijkheid geven over de inhoud van het contract.
 
Ondertussen worden de eerste stappen gezet voor het werven van werknemers voor de raffinaderij. In San Nicolas is onlangs een speciale Citgo-desk in het voormalige kantoor van de Directie Openbare Orde en Veiligheid (DOOV) geopend. Deze desk heeft als doel om zowel nieuwe als reeds bekende werknemers van de raffinaderij direct in contact te brengen met personeelszaken van Citgo. Ook wordt binnenkort een adviescommissie in het leven geroepen om de overheid te adviseren over het aantrekken en vervolgens aanstellen van specialistisch personeel uit het buitenland.
 
A,igoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.