27 Arubaanse bedrijven in Panama Papers

ORANJESTAD — Aruba wordt meermalen genoemd in de enorme gelekte verzameling documenten, beter bekend als de Panama Papers, van het Panamese bedrijf Massack Fonseca.
 
In deze documenten zouden 27 bedrijven, drie cliënten en dertig aandeelhouders uit Aruba genoemd worden. Dat blijkt uit informatie gepubliceerd door redacteur Brian Kilmartin van The Irish Times.
 
Afgelopen zondag 3 april publiceerden talloze media tegelijkertijd de eerste resultaten van onderzoek naar de Panama Papers. Uit de documenten van het bedrijf, dat zich specialiseert in handelsrecht, trustdiensten en adviezen aan investeerders, blijkt op wereldwijde schaal belastingontwijking, aanwijzingen voor belastingfraude en andere illegale activiteiten, zoals het omzeilen van handelssancties of omkoping, onder andere door prominente personen. Met 2,6 terabyte aan gegevens zijn de Panama Papers het grootste datalek ooit. In totaal werden in een jaar tijd ongeveer 11,5 miljoen documenten doorzocht door 376 journalisten uit 76 landen verenigd via The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Kilmartin is een van deze journalisten en hij maakte een interactieve wereldkaart met daarop alle landen die in de documenten genoemd worden. Naast Aruba worden ook Curaçao en St. Maarten genoemd. In de Panama Papers worden dertig bedrijven, twee cliënten, elf begunstigden en 95 aandeelhouders uit Curaçao vermeldt. In St. Maarten gaat het om één bedrijf, één cliënt en één begunstigde. Ook Nederland wordt vermeldt met 177 bedrijven, 44 cliënten, 24 begunstigden en 240 aandeelhouders.
 
Het is niet de eerste keer dat Aruba naar voren komt in uitgelekte financiële documenten. In het journalistieke onderzoek Swiss Leaks dat vorig jaar februari gepubliceerd werd, werd een uitgebreid systeem van belastingfraude ontrafeld. Het systeem zou zijn opgezet met instemming en medewerking van de Britse bank HSBC via haar Zwitserse dochteronderneming HSBC Private Bank. Uit dit onderzoek blijkt dat vijf cliënten van de betreffende bank Arubanen zijn en dat zij op elf verschillende Zwitserse bankrekeningen voor naar schatting bijna een half miljard dollar hebben staan. Overigens benadrukt ICIJ dat er legitieme redenen zijn voor het hebben van een Zwitserse bankrekening. Vermelding in het onderzoek wil dus ook niet zeggen dat de betrokken personen of bedrijven de wet hebben overtreden.
 
In een artikel gepubliceerd door Vrij Nederland gisteren over de Panama Papers, wordt de Arubaanse officier van justitie, Bart Schmitz, aangehaald. Hij liet in 2014 al aan het blad weten dat je ‘eigenlijk meteen een Panamese vennootschap moet aanschaffen, als je geld wilt witwassen’. Schmitz probeerde voor een witwasonderzoek informatie te krijgen vanuit Panama. Hij vervolgde namelijk vastgoedbedrijf Arrowplus Holding SA en wilde de bestuurder van de vennootschap achterhalen. Die zat echter in Panama waar het ‘heel moeilijk is om een dagvaarding te betekenen’. Schmitz was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.