Banken in Nederland transparant over betaalde belasting

THE NETHERLANDS - Banken in Nederland moeten sinds 2014 publiek maken hoeveel winstbelasting zij per land betalen. Inmiddels lopen zij voorop in de transparantie over de belasting die zij betalen.
 
De zogeheten 'country-by-country reporting' houdt in dat zij per land bedrijfsresultaat, winst vóór belasting en aantal werknemers publiceren.
 
Uit de jongste jaarverslagen blijkt dat ING in 2015 45% winst- oftewel vennootschapsbelasting (vpb) betaalt over de Nederlandse winst, ABN Amro 30% en de niet-beursgenoteerde Rabobank 10%. Navraag leert dat de belastingdruk minder ver uiteenloopt dan dat de rapportages doen vermoeden. ING telt als enige de bankenbelasting mee in de winstbelasting. Bij Rabo ligt winst waarover belasting wordt geheven veel lager dan de gerapporteerde winst. Onder meer doordat de dividenduitkering van verzekeraar Achmea onbelast blijft.
 
Vingerwijzingen
 
Country-by-country reporting kan vingerwijzingen opleveren voor belastingontwijking. Bedrijven die in één land weinig werknemers tellen, veel winst maken en nauwelijks belasting betalen, schuiven mogelijk met winsten om de belastingdruk te verlagen, wat overigens legaal is.
 
ING meldt een winst van € 380 mln in Mauritius, waarover geen belasting is geheven. Dit is een boekwinst na de fusie van de Indiase ING-dochter Vysya met de eveneens Indiase Kotak Mahindra Bank, zegt een woordvoerder. Volgens de bank is over zulke papieren winsten in Mauritius noch India of Nederland belasting verschuldigd. De vrees dat India dergelijke winsten op zeker moment wel zou belasten, deed ING uitwijken naar Mauritius.
 
De bovengemiddelde winstgevend van ING in Ierland is evenmin het resultaat van winstverschuiving naar het land met een vpb-tarief van 12%, aldus de bank. De grootzakelijke klanten van de Ierse dochter zijn met negen ton winst per ING-medewerker gewoon veel lucratiever dan bijvoorbeeld Nederlandse particulieren, aldus de bank.
 
Rabo op Curaçao
 
De dertien medewerkers van de Rabobank op Curaçao doen het nog beter dan hun Ierse ING-collega's. Zij boekten vorig jaar samen € 53 mln winst. Hierover hoefde de coöperatieve bank slechts € 2 mln belasting te betalen op het zonnige eiland. De verklaring van de bank is dat zij kredieten van grote klanten in Brazilië en Chili deels vanuit Curaçao beheert, omdat de thuislanden beperkingen stellen voor leningen in vreemde valuta. Niet alleen de winst gaat naar Curaçao. Ook fiscaal verrekenbare verliezen komen daar terecht, stelt de bank om aan te geven dat zij niet aan belastingarbitrage doet.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.