IMF stelt dat economie Curacao verstoord kan raken door ontwikkelingen Venezuela

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorziet middellange termijngroei van 0,9 procent voor Curaçao en 1,3 procent voor Sint Maarten.
 
Er zijn echter wel ‘downside risks’; in het geval van Curaçao is dat vooral buurland Venezuela, de belangrijkste handelspartner. Op Sint Maarten werd gisteren een presentatie verzorgd van de voorlopige bevindingen van de missie van het IMF, die de afgelopen weken zowel Philipsburg als Willemstad bezocht. Later vandaag volgt een persconferentie op Curaçao. 
 
De economische activiteiten op het grootste eiland van de monetaire unie kunnen verstoord raken door de ontwikkelingen in Venezuela, belangrijk voor de raffinaderij, maar ook de financiële dienstverlening, handel (inclusief de vrije zone) en toeristenstromen.
 
Terwijl op korte termijn de adequate reserves - momenteel goed voor ruim zes maanden import, aldus het IMF - als stootkussen de impact van verminderde handel en toerisme kunnen opvangen, is op langere termijn wel meer export nodig om de inkomsten en reserves op peil te houden. Daarom adviseert het IMF in het kader van de Artikel IV-Consultatie om vooral structurele hervormingen door te voeren. De meeste hiervan staan al jaren op het lijstje van het IMF, zoals het veel meer flexibel maken van de arbeidsmarkt met beter opgeleide werknemers.
 
Het team, onder leiding van missieleider Arnold McIntyre heeft met instemming kennisgenomen van het National Development Plan 2015-2030, maar wil meer focus op het concurrerend maken van het eiland. De aanpak van de ‘restrictieve’ Ontslagwet en de bescherming van werk door middel van werkvergunningen (voor buitenlandse arbeidskrachten) is een vereiste.
 
Het IMF adviseert Curaçao ook om de op zich relatief lage en beheersbare schuldquote tussen 2017 en 2019 te reduceren tot 40 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en stelt concreet voor deze met 1,5 procent bbp (bruto binnenlands product) terug te brengen. Dat kan door verhoogde belastingcompliance (0,5 procent); het terugdringen van overheidspersoneelsuitgaven (0,4 procent); en het beter in de hand houden van zorgkosten (0,6 procent). Het inkomen per capita is hoog en op het niveau van landen met hoge inkomens.
 
Ook stelt het IMF dat het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans terugloopt tot10,9 procent en dat de overheidsfinanciën in de pas lopen.De eilanden moeten echter wel de ‘glansloze groei’ (lackluster growth) en hoge werkloosheid met kracht te lijf te gaan. Zo stelt de missie, die morgen terugkeert naar Washington.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.