Werknemers Curaçao Marriott Hotel stellen directie ultimatum

WILLEMSTAD — De werknemers van het Curaçao Marriott Hotel weten niet of ze na 30 juni nog een baan hebben. Om hierover opheldering te krijgen heeft advocaat Olga Kostrzewski vanmorgen de directie van het hotel op Piscadera een ultimatum gesteld.
 
Uiterlijk morgen 17.00 uur moet de directie de werknemers informeren over de toekomst van het Marriott op Curaçao.
 
Het pand waar het Marriott is gehuisvest is van Rif Resort NV. Marriott huurt dit. Momenteel lopen er onderhandelingen om het Rif Resort te verkopen. Eerste gegadigde is de Orco Group. Die heeft van begin af aan gezegd dat indien zij het hotel kopen dit voor een grondige renovatie een aantal jaren gesloten zal zijn. De onderhandelingen met de Orco Group horen deze week af te lopen. Als de verkopers er niet met de Orco Group uitkomen, zullen de gesprekken met de nummer 2-koper, Lionstone Development, opstarten.
 
Volgens Kostrzewski, die 56 hotelwerknemers vertegenwoordigt, vond er op 29 april een informatiesessie voor het personeel over de toekomst van het hotel plaats. Zij verwachtten daar uitsluitsel te krijgen over hun rechtspositie, maar kregen die niet. “Bij die voorlichtingssessie is niet gezegd dat het hotel zijn deuren op 30 juni sluit voor renovatie. Dat is de informatie die we uit media hebben vernomen”, zegt Kostrzewski. Ze is zelf op onderzoek gegaan en via welingelichte bronnen werd bevestigd dat het hotel eind van de maand voor een paar jaar dichtgaat. “Wij weten nu niet of de sluiting te maken heeft met de renovatie of de verkoop van het hotel. Ik heb vanmorgen voor de laatste maal een brief naar de directie gestuurd waarin we uiterlijk morgen vijf uur in de middag een definitief antwoord willen hebben over onder andere de rechtspositie van de werknemers. Als een reactie uitblijft stappen we naar de rechter. Als er wel een reactie komt, gaan we deze eerst bekijken en vervolgens beslissen of we rechtsmaatregelen gaan treffen en welke”, legt Kostrzewski uit. Het kan volgens de advocate niet zo zijn dat de werknemers na 30 juni zonder salaris komen te zitten. Sinds eind vorig jaar schrijft de advocate brieven naar de directie van het Marriott hotel met de vraag voor informatie over de toekomstplannen. Tot nu toe kreeg ze nul reacties op haar brieven.
 
 
Rode cijfers
 
Momenteel voldoet het Rif Resort niet aan zijn financiële verplichtingen. In totaal heeft het Rif Resort een schuld van 134 miljoen gulden bij de Curaçaose regering. In 2003 heeft de toenmalige regering van de Nederlandse Antillen het Rif Resort een bedrag van 54 miljoen gulden geleend. Hierdoor is het bedrag in de boeken opgelopen tot 134 miljoen gulden, inclusief rente. Met de verkoop van het hotel wordt een deel van de schuld afbetaald. Belangrijker is dat de nieuwe eigenaar een financiële injectie in het hotel stopt voor de renovatie. Hierdoor krijgt ook het toerisme op Curaçao een impuls. Volgens minister van Financiën José Jardim is het van belang dat het Marriott het hotel blijft opereren en dat er ook daadwerkelijk in het pand wordt geïnvesteerd.
 
Vorig jaar zei de minister dat hij niet in de positie is om uitspraken te doen over baangarantie voor de 250 werknemers van het Marriott Hotel. Alles rondom de afwikkeling van de verkoop is aan de huidige en nieuwe eigenaar, aldus Jardim toentertijd. De overheid bewaakt slechts of het verkoopproces volgens de geldende wetten loopt. “De beste garantie voor behoud van werk op de lange termijn is het hotel aan de partij te verkopen die bereid is om te investeren.”
 
Tot afgelopen maandag was het niet mogelijk om online een kamer na 30 juni te boeken. Inmiddels is dat wel weer mogelijk op de website van het Marriott.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.