Chinees bedrijf wil 10 miljard dollar investeren in CuraƧaose energiesector

WILLEMSTAD — Guangdong Zhenrong Energy, het Chinese bedrijf waarmee de regering donderdag een Memorandum of Understanding (MoU) heeft getekend, is bereid om 10 miljard dollar te investeren in de energiesector. Dat zei premier Ben Whiteman (PS) gisteren in zijn nationale rede op tv.
 
De twee partijen zullen vier maanden exclusief onderhandelen over de voorwaarden om van de honderd jaar oude olieraffinaderij een schone en moderne raffinaderij te maken.
 
De regering besloot met de Chinezen in zee te gaan nadat ze geen nieuwe overeenkomst kon sluiten met de Venezolaanse staatsmaatschappij PdVSA voor de operatie van de raffinaderij na 31 december 2019. “Alle pogingen van de Curaçaose regering om concrete afspraken te maken met Venezuela voor de huur van de olieraffinaderij leverden niets op”, aldus Whiteman. Het werkbezoek dat de premier onlangs naar Venezuela aflegde voor het ondertekenen van een MoU leverde eveneens niets op. “Om die reden hebben we besloten niet langer te wachten, maar om naar alternatieven te zoeken”, zei hij. Het alternatief dat het meest in het voordeel van Curaçao is, was de offerte van het Chinese staatsmaatschappij Guangdong Zhenrong Energy om de hele energieketen van Curaçao te financieren, moderniseren en te opereren. Deze keten houdt in: de olieraffinaderij, de BOO-energiecentrale en Bullenbaai. “Bovendien zijn ze bereid om te helpen bij de modernisering van Aqualectra en de bouw van een LNG-exportterminal op Bullenbaai.”
 
De MoU vertegenwoordigt de eerste stap voor een totale investering van 10 miljard dollar. De Chinezen hebben geen enkele overheidsgarantie gevraagd. De investering komt neer op 18 miljard gulden. Dat is veertig keer de investering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
 
Guangdong Zhenrong Energy heeft volgens Whiteman enkele principes geformuleerd waar de Chinese overheid ook achter staat. Deze zijn: equal pay for equal work. Dat betekent dat personen die via een aannemer op het Isla-terrein werken hetzelfde loon krijgen voor hetzelfde werk dat werknemers in vaste dienst van de olieraffinaderij doen. Ten tweede staat de Chinese overheid niet toe dat Chinezen de banen van Curaçaoënaars overnemen. Guangdong Zhenrong Energy zal samen met de Curaçaose overheid investeren in lokale arbeidskrachten voor de energiesector. Whiteman verwacht dat de energiesector goed zal zijn voor 4000 arbeidsplaatsen. De investering zal volgens hem een grote impact hebben op de lokale economie.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.