Jaarcijfers Ennia nog steeds niet openbaar

WILLEMSTAD — Verzekeraars behoren op 30 juni hun jaarcijfers over het voorgaande jaar te publiceren. Ennia vroeg én kreeg hiervan van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) uitstel.
 
Dit na negatieve berichtgeving over een vestzak-broekzakconstructie tussen bedrijven van eigenaar Hushang Ansary.
 
Een kleine drie maanden later zijn de cijfers nog steeds niet openbaar. Ennia beantwoordt geen enkele vraag meer en duizenden mensen die pensioen opbouwen of hebben opgebouwd bij de maatschappij tasten in het duister. Of zij ooit inzicht krijgen in hoe het ervoor staat, is onzeker. Het verzekeringsbedrijf (en andere verzekeringsmaatschappijen die uitstel hebben gekregen voor publicatie van hun jaarcijfers) hoeft mogelijk de cijfers over 2015 helemaal niet meer te publiceren.
 
Wettelijk heeft de CBCS namelijk de mogelijkheid om een verzekeraar ‘geheel of gedeeltelijk ontheffing te verlenen tot openbaarmaking van de staten’. Dat staat in artikel 26, lid 8 van de Landsverordening toezicht verzekeringsbedrijf (P.B. 1990, nr. 77) zoals gewijzigd bij de Harmonisatiewetgeving (P.B. 2015, no. 67).
 
De wet meldt verder dat aan de ontheffing ‘beperkingen kunnen worden gesteld en voorschriften kunnen worden verbonden’. “De verzekeraar is in zo’n geval verplicht aan de voorschriften en beperkingen gesteld bij de ontheffing te blijven voldoen”, aldus artikel 26, lid 8 van de Landsverordening zoals gewijzigd in de Harmonisatiewetgeving. De centrale bank houdt toezicht op banken en andere kredietinstellingen om in de eerste plaats de ‘stabiliteit, integriteit, efficiëntie, veiligheid en gezondheid van de financiële sector van de landen Curaçao en St. Maarten te bevorderen’.
 
Volgens Het Financieele Dagblad stelt een vertrouwelijk rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) uit juni 2015 dat een groot deel van de reserves van Ennia zijn geïnvesteerd in andere activiteiten van de eigenaar van de verzekeraar, Hushang Ansary. Dit gebeurde allemaal onder de neus van de CBCS. Als gevolg hiervan zouden pensioenen niet voldoende gedekt zijn. Gilbert Martina, managing director van Ennia, bevestigde in juli een hoog concentratierisico. Ook bankpresident Emsley Tromp, die nu met vakantie is vanwege een witwas- en fraudeonderzoek in zijn privésfeer, stelde in juni tijdens een persconferentie (in algemene zin) dat het niet goed is ‘om alle eieren in één mand te leggen’.
 
Hoewel Ennia naar eigen zeggen wél aan al haar verzekerings- en pensioenverplichtingen kan voldoen, liet zij drie maanden geleden, op 29 juni, in een kort persbericht weten dat zij als gevolg van de diverse berichtgevingen haar jaarcijfers over 2015 nader zou beoordelen. De verzekeraar zou daarom de cijfers niet op 30 juni publiceren, zoals zij wettelijk verplicht was. Ennia kreeg van de CBCS toestemming om de publicatie van haar jaarcijfers over 2015 uit te stellen.
 
Nu, in oktober, heeft Ennia (en ook andere verzekeraars) nog niet de jaarcijfers over 2015 gepubliceerd. De verzekeraar sluit over twee maanden het financieel jaar 2016 af. Het is de vraag of de jaarcijfers over 2015 nog voor die tijd bekendgemaakt gaan worden, aangezien CBCS een verzekeraar geheel (of gedeeltelijk) ontheffing van de verplichting tot het publiceren van de jaarcijfers kan verlenen. De Amigoe heeft geprobeerd in contact te komen met Gilbert Martina, maar hij reageert niet op vragen van deze krant.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.