Staatsolie Suriname gebruikt geld uit obligatielening voor versnelde aflossing leningen

PARAMARIBO - Staatsolie zal het bedrag van 300 miljoen Amerikaanse dollar uit de internationale obligatielening gebruiken om de kortlopende bankleningen versneld af te lossen.
 
Door de langere looptijd van de obligatielening zal de druk op de kasmiddelen verminderen, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor bedrijfsactiviteiten, zo laat het bedrijf vanochtend, maandag 24 oktober 2016, in een persbericht weten. 
 
Er zijn geen zekerheden afgegeven aan de obligatiehouders. Staatsolie heeft het geld geleend bij de overheid. Dit bedrag maakt deel uit van de obligatielening van 550 miljoen Amerikaanse dollar. De aandelen van staatsolie in het goudproject van Newmont Suriname blijven overeind staan. Staatsolie zegt dat haar onderhandelingspositie jegens het consortium van banken sterk is verbeterd. Het bedrijf zal over het geleende bedrag van 300 miljoen, 9,25% interest per jaar betalen aan de overheid en de aflossing zal ineens plaatsvinden in oktober 2026.
 
De opbrengsten uit het goudproject zijn opgebracht als garantie in de leningsovereenkomst die Staatsolie is aangegaan met de overheid. Staatsolie blijft eigenaar van haar aandeel in het goudproject.
 
Het staatsbedrijf heeft tussen 2008 en 2015 in totaal 2 miljard Amerkaanse dollar geïnvesteerd in onder andere de uitbreiding van de raffinaderij, exploratie-activiteiten, een intensief productie-boorprogramma en deelname in de Merian-goudmijn. Van dit bedrag was 1,2 miljard uit eigen middelen en 800 miljoen geleend bij de banken. 600 Miljoen daarvan was een korte termijn lening die eind 2019 volledig afbetaald moet zijn. De helft hiervan wordt nu in één keer afgelost en omgezet in een lange termijn lening.
 
De druk op de kasmiddelen werd verhoogd door de kelderende olieprijzen, van 100 Amerikaanse dollar per vat in 2014 naar zelfs minder dan 20 per vat begin 2016. Inmiddels zijn er positieve vooruitzichten, met een herstellende internationale olieprijs, de olieraffinaderij die hoogwaardige producten levert en de goudproductie die op gang is gekomen, aldus het bedrijf. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.