Finabank Suriname constateert afname koopkracht en stroef lopende aflossingen

PARAMARIBO - Ook banken voelen de klappen van de economische crisis die Suriname in zijn greep heeft. 'Je merkt dat de koopkracht bij de mensen is afgenomen, omdat aflossingen stroef verlopen.
 
Als bank help je om naar oplossingen te zoeken door bijvoorbeeld de looptijd van leningen te verlengen. Hiermee help je klanten om deze moeilijke periode te overbruggen. Als bank heb je geen behoefte om je klanten in een hoek te drukken', zegt Ebelien Frangie, algemeen directeur van de Finabank tegen de Ware Tijd.
 
Als leider van de vierde grootste bankinstelling met een zeven procent marktaandeel, kijkt hij uit naar duurzaam herstel van de economie. 'Voor nu beschikken wij nog niet over harde data om te stellen of er wel of geen sprake is van duurzaam herstel. Maar, er zijn wel positieve tekens', zegt hij, doelend op de productie die op gang is gekomen bij de Staatsolie raffinaderij en goudbedrijf Newmont Suriname.
 
Daarnaast zijn de valutakoersen aanzienlijk gedaald in de afgelopen weken, door onder meer minder importen, gedaalde koopkracht en de gestegen kosten van levensonderhoud. Vertrouwen dat er sprake zal zijn van duurzaam economisch herstel ligt volgens hem aan uitvoering van het herstelplan dat de overheid heeft afgesproken met het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Het zijn volgens Frangie klassieke oplossingen die het IMF aandraagt. 'De uitgaven van de Staat moeten in lijn worden gebracht met haar inkomsten. Daarbij moet je overtollige subsidies op bijvoorbeeld stroom en water afbouwen, waardoor je geld overhoudt voor sociale uitgaven.'
 
Ondanks de crisis van de afgelopen twee jaar is de Finabank doorgegaan met een fors investeringsplan van bijna 3,5 miljoen Amerikaanse dollar. Daarmee zijn twee moderne filialen te Paramaribo-Noord en Paramaribo-Zuid gebouwd. De opening van het filiaal in Paramaribo-Zuid vindt vandaag plaats.
 
De bank heeft nu naast het hoofdkantoor in Paramaribo twee filialen en één in Nickerie. Er zijn volgens Frangie plannen om nog een filiaal te openen in een van de snelst groeiende districten van het land.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.