De Mol overtroeft Mediahuis met bod op Telegraaf Media Groep

THE NETHERLANDS - Talpa, het bedrijf van John de Mol, brengt een bod van €5,90 per aandeel uit op Telegraaf Media Groep (TMG). Dat heeft Talpa vanochtend bekendgemaakt.
 
Het bod, in cash en cum dividend, ligt hoger dan de €5,25 die het Belgische bedrijf Mediahuis en de familie Van Puijenbroek voor TMG over hebben. Het gaat om een premie van 70% op de koers van het aandeel TMG op 13 december, de dag voordat Mediahuis en de familie Van Puijenbroek zich voor het Nederlandse bedrijf meldde. De Mol biedt effectief 12% meer dan Mediahuis.
 
Nederlandse merken
'Ik heb een groot geloof in TMG als verzameling van een aantal sterke Nederlandse merken en de potentie van deze onderneming', aldus De Mol in een verklaring. 'Ik denk dat het goed is als de onderneming in private handen komt want uit ervaring weet ik dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt.'
 
De Mol heeft naar eigen zeggen op dit moment een belang van 20,59% in TMG. Volgens de ondernemer getuigt het bod van Mediahuis niet 'van een sterk geloof in de kracht van TMG, de potentie van TMG en onze nationale mediasector'.
 
Strategisch belang
De mediaondernemer wijst er daarbij op dat 'TMG van strategisch belang voor Talpa' is. Verkoop van het belang in TMG is daarom voor hem onbespreekbaar.
 
De Mol wil TMG en Talpa samenvoegen. Daarbij gaat het om een combinatie van Talpa Radio (538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica) en het belang van 33% dat Talpa in SBS Nederland heeft; het gaat hier om de zenders SBS6, SBS9, NET5 en Veronica.
 
De Mol mengde zich dinsdag in overname
Vorige week dinsdag bleek dat De Mol een belang van 18,41% in TMG had. De koers liep daardoor op tot €6,08, dus hoger dan wat De Mol nu op tafel legt. Eerder liet de mediaondernemer zijn aandelen in TMG nog beheren door investeringsmaatschappij Dasym.
 
De manoeuvre van de tv-maker is opmerkelijk, gezien het feit dat de Belgische bieder op TMG, Mediahuis, bij de pogingen De Telegraaf in te lijven samen optrekt met de Nederlandse familie Van Puijenbroek, die 41% van de aandelen in TMG heeft. Mediahuis en de familie Van Puijenbroek wilden in totaal €243 mln voor het mediaconcern betalen.
 
Steun grootaandeelhouders
De Belgisch-Nederlandse partij had al steun gekregen van andere TMG-grootaandeelhouders, Delta Lloyd en Navitas, de investeringsmaatschappij van de familie Zeeman. Die laatste twee partijen hebben met het hogere bod weer hun handen vrij, zegt een bron rond het proces. Met Navitas en Delta Lloyd hadden Mediahuis en de familie Van Puijenbroek 59% van het TMG-aandelenkapitaal in handen.
 
Voor De Mol zou het slagen van het Belgisch-Nederlandse bod pijnlijk zijn. Hij heeft gemiddeld €9,23 per aandeel voor zijn belang in TMG betaald en verliest bij een bod van €5,25 per aandeel €37 mln.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.