Dijksma grijpt in bij luchtvaart Curacao

WILLEMSTAD - Het toezicht op de Curaçaose luchtvaartsector voldoet niet aan de internationale normen, zo schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.
 
Ze heeft daarom besloten in te grijpen.
 
Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat het de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) ontbeert “aan een correcte wettelijke borging. Daarnaast voldoen onderdelen van de Curaçaose wetgeving niet aantoonbaar aan de internationaal gestelde normen. De CCAA beschikt over onvoldoende deskundig personeel, onvoldoende structuur en er is geen goede aansturing”, aldus Dijksma.
 
De staatssecretaris verwijst naar de problemen met het noodlijdende InselAir. “De ILT concludeert ook dat er onvoldoende onafhankelijkheid van de CCAA is ten opzichte van Insel Air International. Insel Air International blijkt aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving niet te voldoen, waardoor er sprake is van een te hoog veiligheidsrisico. Het toezichtsysteem van de CCAA heeft dit niet kunnen voorkomen.”
 
Ambtenaren mogen sinds begin deze maand niet meer met InselAir International vliegen en KLM zegde eerder de codeshare-overeenkomst op omdat er zorgen zijn over de veiligheid bij de maatschappij. Het verbod voor ambtenaren blijft voorlopig van kracht, zo laat de staatssecretaris weten, maar ze neemt maatregelen om de CCAA te helpen de boel weer op orde te krijgen:
 
“De Curaçaose minister Camelia-Römer heeft namens Curaçao ingestemd met assistentie van ILT en de overdracht van de daarbij behorende bevoegdheden om toezicht te houden op Insel Air International BV [..] Daarnaast gaat meer intensief worden samengewerkt met de ILT en het beleidsdepartement van IenM om de luchtvaartautoriteiten van Curaçao te versterken, de wettelijke basis te verzekeren en om effectief toezicht te kunnen gaan houden”, aldus Dijksma.

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.