Hooggerechtshof Venezuela neemt parlement over

CARACAS - Het hooggerechtshof in Venezuela heeft het parlement aan de kant geschoven en de taken ervan overgenomen.
 
De rechters stellen in een donderdag gepubliceerde uitspraak dat het parlement slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt, meldden plaatselijke media. De oppositie noemt het besluit de vestiging van een dictatuur.
 
Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van president Nicolás Maduro. Het hooggerechtshof heeft zich eerder in uitspraken consequent achter Maduro geschaard. Het heeft besluiten van het parlement geblokkeerd en taken naar zich toe getrokken. Rechters hebben ook voorkomen dat er een referendum wordt gehouden over de afzetting van Maduro.
 
Maduro volgde in 2013 de overleden linkse populist Hugo Chávez op. Maduro’s berooide bewind wankelt, vooral sinds de oppositie in 2015 twee derde van de zetels in het parlement won.
Reacties
 
Peru reageerde als eerste op de ‘justitionele machtsgreep’ in Venezuela door zijn ambassadeur terug te roepen. De Peruaanse regering sprak van een “flagrante schending van de democratische orde”. De minister van Buitenlandse Zaken liet weten overleg te voeren met collega’s in Latijns-Amerika over maatregelen ter bescherming van de democratie in Venezuela.
 
De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, zegt in een verklaring dat “dit de laatste klappen zijn waarmee het regime de grondwettelijke orde van het land overhoop gooit. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de democratie”.
 
De Verenigde Staten veroordeelde de acties van het hooggerechtshof ook en sprak van “serieuze tegenslag voor de democratie in Venezuela”. Ook riep de VS Venezuela op om zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren en politieke gevangenen vrij te laten.
 
De Mexicaanse regering veroordeelde de ontwikkelingen en noemde het een aanval op de democratie en de scheiding van de machten. Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de Venezolaanse regering en bevolking te willen helpen met het herstellen van de democratische orde in het land.
 
De Venezolaanse minister van Buitenlandse zaken, Delcy Rodriguez, noemt de beschuldigingen van de buurlanden een “regionaal rechts pact” tegen het land. Ook stelt Rodriguez dat Peru de “geweldadige en extremistische sectoren in Venezuela steunt”.
 
Reuters
 

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.

Installatie nieuwe rechters 5 februari live te volgen op Facebook en Youtube

WILLEMSTAD – Vrijdag 5 februari om 16:30 uur vindt een buitengewone zitting plaats ter gelegenheid van de installatie van zes nieuwe rechters. Tijdens deze zitting worden mrs. mw. Th. Lautenbach, dhr. W. Bel, dhr. G. Verbeek, dhr. Veldhuisen, dhr. O. Nijhuis en dhr. M. Van Wel aan de gemeenschap voorgesteld.

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.