Belegger Peter Paul de Vries laat BK Group onderzoeken

NEDERLAND/ CURACAO - Voormalig beleggersvoorman Peter Paul de Vries laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de gang van zaken bij trustkantoor BK Group.
 
Vorige week meldde NRC dat het kantoor belastingontwijking door topvoetballers faciliteert en dat het een omstreden Mexicaanse politicus als klant had, ondanks witwasverdenkingen.
 
Ook heeft opsporingsdienst FIOD dossiers over zakelijke belangen van verdachte Oekraïense politici opgehaald bij BK Group en zijn er grote vraagtekens bij de manier waarop het bedrijf zijn compliance – het naleven van wet- en regelgeving – heeft geregeld.
 
De Vries meldde maandagochtend in een persbericht dat er „is besloten een onafhankelijke derde partij te verzoeken onderzoek te doen naar de compliance en de in de media genoemde zaken”. De oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is met zijn beursfonds Value8 grootaandeelhouder in de BK Group.
 
Door de ophef rond BK Group stelt Value8 bovendien de publicatie van het jaarverslag opnieuw uit, ditmaal tot komende woensdag. De jaarrekening zal dan nog niet voorzien zijn van een goedkeurende verklaring van de accountant, aldus het persbericht.
 
Het uitstellen van de publicatie van het jaarverslag is niet de eerste keer. Op 30 april – de uiterste dag dat beursgenoteerde bedrijven hun jaarrekening over het voorgaande jaar moeten indienen – meldde De Vries dat de controle door de accountant twee weken langer zou gaan duren. Dat wordt nu tot nader order uitgesteld. Volgens de voormalig voorvechter van beleggersbelangen is er „geen inschatting te geven van de termijn die daarmee gemoeid is”.
 
De Vries meldt verder dat hij geen reden heeft om aan te nemen dat BK Group zich niet aan de geldende regelgeving houdt. Vorige week meldde hij dat hij geen enkele kennis had van de zaken van LMP Bomore, de vennootschap van BK Group die de belastingontwijking door topvoetballers faciliteert. Onder meer Angel di Maria (Paris Saint Germain) en Luis Suárez (FC Barcelona) sluisden via dit bedrijf miljoenen naar Panama.
 
Uit onderzoek van NRC bleek echter dat De Vries wel degelijk op de hoogte was van de gang van zaken bij LMP Bomore en dat hij mee had geholpen met het openen van een bankrekening op Curaçao voor het bedrijf. Dat was nodig omdat ABN Amro in 2015 geen bankzaken meer wilde doen voor LMP Bomore.
 
Volgens Value8 behaalde BK Group vorig jaar een omzet van circa 7 miljoen euro en boekte een bedrijfsresultaat van ruim drie ton.
 
NRC Handeslblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.