Nederlandse Trustsector harder aangepakt

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet is strenger voor de Nederlandse trustsector. Er worden strengere regels ingevoerd en de bevoegdheden van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) worden uitgebreid, zo staat in het regeerakkoord.
 
Ook de ‘informatiepositie en opsporingscapaciteit’ van de Belastingdienst worden ‘versterkt’. En er komt ‘meer transparantie’. ‘Hiertoe wordt een business case uitgewerkt’, stellen de vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
 
KABINET GEVOELIG VOOR INTERNATIONALE KRITIEK
Het nieuwe kabinet toont zich gevoelig voor de internationale kritiek die Nederland de laatste jaren ontving omdat er miljarden via Nederlandse brievenbusmaatschappijen stromen, met als voornaamste doel belasting te ontwijken.
 
‘We willen een eind maken aan de situatie dat firma’s zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen’, staat in het regeerakkoord. ‘Internationaal zetten wij er ons voor in dat belastingparadijzen worden aangepakt.’
 
BRONBELASTING OP RENTE EN ROYALTY’S
‘Ik vind niet dat Nederland een belastingparadijs is, maar wel dat we harder moeten optreden tegen brievenbus-bv’s’, zei premier Mark Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord. Daarom wordt er een bronbelasting ingevoerd op rente en royalty’s op uitgaande geldstromen naar belastingparadijzen.
 
Dat betekent dat er geen belastingverdragen hoeven te worden aangepast. Met de meeste belastingparadijzen (officieel ‘landen met zeer lage belastingen’) heeft Nederland geen belastingverdrag.
 
Het nieuwe kabinet raamt de inkomsten van de nieuwe heffing op nul. De formerende partijen verwachten namelijk dat brievenbus-bv’s die geld doorsluizen naar een belastingparadijs door de maatregel verdwijnen, bevestigt Wouter Koolmees, die namens D66 aan de onderhandelingstafel zat.
 
ONDUIDELIJKHEID OVER NIEUWE REGELS
Hoe de nieuwe regels voor de trustsector en de nieuwe bevoegdheden van DNB en de Belastingdienst er precies uitkomen te zien, is nog onduidelijk. DNB en het ministerie van Financiën willen niet op het regeerakkoord reageren en verwijzen terug naar het nieuwe kabinet.
 
Demissionair-minister Dijsselbloem van Financiën zei deze zomer dat er een wet in de maak is die DNB ook de bevoegdheid geeft om trustkantoren te sluiten.
 
Ook de trustsector zelf kon bij monde van branchevereniging Holland Quaestor niet direct reageren. Opvallend is dat trustkantoor en zakelijke dienstverlener TMF vorige week bekendmaakte zijn hoofdkantoor te verplaatsen naar Londen en daar een beursnotering na te streven.
 
Bron: Financieel Dagblad

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.

Installatie nieuwe rechters 5 februari live te volgen op Facebook en Youtube

WILLEMSTAD – Vrijdag 5 februari om 16:30 uur vindt een buitengewone zitting plaats ter gelegenheid van de installatie van zes nieuwe rechters. Tijdens deze zitting worden mrs. mw. Th. Lautenbach, dhr. W. Bel, dhr. G. Verbeek, dhr. Veldhuisen, dhr. O. Nijhuis en dhr. M. Van Wel aan de gemeenschap voorgesteld.

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.