Centrale Bank Suriname adviseert geen geld bij DSB-bank weg te halen

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) doet in een verklaring een klemmend beroep op cliënten hun geld niet weg te halen bij DSB-bank. Benadrukt wordt dat er geen enkele reden is voor paniek rond de situatie bij deze bank.
 
Ook DSB-bank en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hebben in afzonderlijke verklaringen gewaarschuwd en de gemeenschap opgeroepen zich niet te storen aan de mededelingen via sociale media.
 
"Oproepen die nu via social media gedaan worden hebben enkel en alleen tot doel om DSB, en daarmee ons geheel financieel systeem, via een bankrun te gronde te richten" zegt de CBvS. "Weest u erop bedacht dat geen enkele bank ter wereld in staat is om een bankrun te weerstaan. Zelfs de allergrootste bank in het sterkste land van de wereld zal daardoor capituleren. Wij moeten ons mede in eigen belang daarvoor niet laten lenen", wordt eraan toegevoegd.
 
Opgemerkt wordt dat de Centrale Bank notitie heeft genomen van berichten in de nieuwsmedia en sociale media. Ook is kennis genomen van artikelen in onder meer het Nederlandse dagblad Trouw waarin DSB-bank, de regering en de Surinaamse monetaire autoriteiten negatief zijn besproken. De CBvS stelt verder dat zij haar taken volgens de Bankwet blijft uitoefenen, waaronder het toezicht op financiële instellingen. Volgens de moederbank voldoet DSB-bank aan de voorgeschreven liquiditeitseisen en werpt het verbetertraject dat is ingezet al vruchten af.
 
DSB-bank geeft gevolg aan de instructies van CBvS om de liquiditeitspositie goed op peil te houden en te werken aan verbetering van haar solvabiliteit. Op de samenleving wordt het beroep gedaan te vertrouwen op de maatregelen die zijn getroffen. Ook wordt gevraagd zich niet om de tuin te laten leiden door kwaadwillige berichten. Volgens de CBvS werken alle betrokken partijen intensief samen en zijn optimistisch dat DSB-bank weer gezond gemaakt zal worden.
 
De Centrale Bank van Suriname doet op de gemeenschap het beroep om vertrouwen te blijven hebben in de weg die is ingeslagen. DSB-bank leidde vorig jaar een enorm groot verlies wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het vertrek van toenmalig directeur Siegmund Proeve. Insiders beweren dat de bank in problemen kwam mede omdat veel krediet aan de Staat is verschaft die maar niet terugbetaald kan worden. Recentelijk richtte de Centrale Bank via een stichting een instituut op waarin geld gedeponeerd zal worden om financiële instellingen die in ernstige problemen komen uit de brand te helpen
 
De Ware Tijd

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.

Installatie nieuwe rechters 5 februari live te volgen op Facebook en Youtube

WILLEMSTAD – Vrijdag 5 februari om 16:30 uur vindt een buitengewone zitting plaats ter gelegenheid van de installatie van zes nieuwe rechters. Tijdens deze zitting worden mrs. mw. Th. Lautenbach, dhr. W. Bel, dhr. G. Verbeek, dhr. Veldhuisen, dhr. O. Nijhuis en dhr. M. Van Wel aan de gemeenschap voorgesteld.

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.