Nieuwe wet in VS compliceert overnames, ook voor Nederlandse bedrijven

Het overnemen van en investeren in Amerikaanse bedrijven door buitenlandse partijen zal vanaf maandag een stuk gecompliceerder worden.
 
Met ondertekening door president Donald Trump treedt een wet in werking die de Amerikaanse overheid meer mogelijkheden geeft om overnames en investeringen in bedrijven te beoordelen op de vraag of deze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van het land.
 
De nieuwe wet ('Foreign Investment Risk Review Modernization Act', ofwel Firrma) biedt verdere versterking van de positie van de ietwat mysterieuze en toch al beruchte Amerikaanse toezichthouder CFIUS. Die heeft al langer de bevoegdheid om overnames en investeringen te toetsen op veiligheidsrisico's.
 
CFIUS hield in 2016 bijvoorbeeld de verkoop van de Amerikaanse dochter van Philips, Lumileds, tegen aan een Chinese partij. Vorig jaar kreeg de Eindhovense kaartenmaker Here Technologies met het comité te maken toen het een stokje stak voor een deelname van de Chinese internetreus Tencent in het bedrijf. Het mysterieuze van het comité zit erin dat de grond waarop een overname door CFIUS wordt tegengehouden zelden bekend wordt gemaakt. 'Nationale veiligheid' is een rekbaar begrip.
 
Ook minderheidsbelangen nu in zicht
Met de ondertekening van Firrma door Trump is het soort bedrijven waarop CFIUS toezicht houdt uitgebreid. Overnames op het gebied van 'kritische' technologie vielen al onder jurisdictie van de toezichthouder, maar daar zijn nu ook bedrijven in de 'kritische' infrastructuur, bedrijven die werken met persoonlijke data en vastgoed aan toegevoegd. Daarnaast doet het belang dat met een investering wordt verkregen er met de nieuwe wet niet meer toe. Ook relatief kleine minderheidsbelangen kunnen nu op de kritische blik van CFIUS rekenen.
Lees ook:
 
Ook Europa haalt ophaalbrug op tegen overnames
Firrma is vooral bedoeld om belangrijke technologie uit handen van China te houden. Maar de wet zal zeker ook voor Nederlandse bedrijven gevolgen gaan hebben, zegt advocaat Jan Joosten van Baker McKenzie in New York. Hij is gespecialiseerd in het Amerikaanse overnamerecht. 'Bedrijven moeten dit goed in de gaten gaan houden. Als je zelf een overname of investering gaat doen is de kans dat je met CFIUS te maken zal krijgen groter geworden. Dat geldt ook als een dochterbedrijf hebt in de VS en je het Nederlandse moederbedrijf te koop zet. En als je zelf eerst een investering uit China accepteert, ook al is die relatief klein, en je wilt daarna in de VS een overname wilt doen, dan kom je zeker onder een vergrootglas te liggen.'
 
Technologiebedrijven van geopolitiek belang
Commentatoren noemen de nieuwe wet de belangrijkste verandering in Amerikaanse overnamewetgeving in zeker dertig jaar. De oude regels stamden nog uit de tijd van de Koude Oorlog, toen China en de Sovjet-Unie net als nu de grote vijand waren, maar die namen destijds geen bedrijven in de Verenigde Staten over. Tegenwoordig worden overnames van vooral technologiebedrijven juist gezien als belangrijk onderdeel van de geopolitieke machtsstrijd. Firrma was al jaren in de maak en genoot steun van zowel de Democraten als de Republikeinen in het Amerikaanse Congres.
 
De meest ingrijpende verandering zit volgens Joosten in de verlaging van de grens waarop CFIUS in actie mag komen. Voorheen moest er sprake zijn van een 'controlerend belang': de investerende partij moest een serieuze stem in de aansturing van het bedrijf krijgen. Nu is in veel gevallen het recht om één lid van de raad van commissarissen te mogen benoemen of zelfs alleen het recht om vergaderingen van het bestuur bij te wonen al genoeg om op de belangstelling van CFIUS te mogen rekenen.
 
Het is volgens Joosten moeilijk te zeggen of de toenemende bevoegdheden van CFIUS er ook toe gaan leiden dat er daadwerkelijk vaker overnames zullen worden tegengehouden, of dat bedrijven uit voorzorg al zullen afzien van een overname of investering. De hoeveelheid Chinese investeringen in de Verenigde Staten is het afgelopen jaar weliswaar drastisch gedaald, maar daar speelt het handelsconflict natuurlijk ook een rol. 'Bovendien weten we nu niet hoe vaak een overname stuk loopt op een interventie van CFIUS. Soms komt het naar buiten, maar het komt ook vaak genoeg voor dat partijen al na een oriënterend gesprek bij het comité besluiten om het er maar bij te laten zitten. Dat maakt vergelijken moeilijk.'
 
Fd

Signing legal status of police declared invalid

PHILIPSBURG–Members of the different labour unions were updated about the approved 2019 budget during an informative meeting on Monday, July 8, held by the unions Nationale Algemene Politie Bond (NAPB), Windward Islands Civil Service Union/Private Sector Union (WICSU/PSU) and Algemene Bond van Overheidspersoneel (ABVO) for all members.

Minister Andin Bikker van Aruba bezoekt Hof van Justitie op Curacao

WILLEMSTAD - Minister van Justitie en Immigratie van Aruba, Andin Bikker, heeft donderdag 11 juli een bezoek gebracht aan het Hof in Curaçao. Hij werd daarbij vergezeld door Adviseur Algemene en Juridische Zaken Milko Baiz.

Nederland grijpt in op Curacao middels aanwijzing

Aanwijzing en onderlinge regeling moeten Curaçao er financieel bovenop helpen
DEN HAAG/WILLEMSTAD - De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een besluit tot een aanwijzing aan de regering van Curaçao genomen.