Ennia doet een beroep op Amerikaanse faillissementswet

WILLEMSTAD - Verzekeringsmaatschappij Ennia vraagt in de Verenigde Staten juridische erkenning aan voor de bestaande noodregeling voor het bedrijf van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
 
Het doet hiervoor beroep op hoofdstuk 15 (Chapter 15) van de Amerikaanse faillissementswet, samen met de CBCS en enkele van haar dochterondernemingen.
 
Dit hebben de CBCS en Ennia woensdagmiddag Nederlandse tijd met een persbericht bekendgemaakt. De centrale bank en de verzekeraar benadrukken dat dit niet betekent dat Ennia een dreigend faillissement vreest. De aanvraag van een Amerikaanse erkenning van de noodregeling voor Ennia vergemakkelijkt de beschikking over activa van Ennia in de Verenigde Staten.
 
Ennia heeft in New York onder meer $100 mln uitstaan bij de Amerikaanse bank Merrill LynchMER-K$26,060,00%. De vrees dat de Amerikaans-Iraanse eigenaar van Ennia, de miljardair Hushang Ansary, deze tegoeden buiten het bereik van Ennia en de CBCS zou trachten te krijgen, was een van de redenen waarom CBCS in juli dit jaar Ennia onder curatele plaatste.
 
Door de bestaande noodregeling voor Ennia onder de Amerikaanse faillissementswet erkend te krijgen, hopen Ennia en de CBCS de mogelijkheden te verruimen 'om de herstructurering van Ennia tot een goed einde te brengen'. Op dit moment heeft de noodregeling voor Ennia geen automatisch afdwingbare rechtskracht in de Verenigde Staten. Met de juridische erkenning in de Verenigde Staten van de noodregeling verwachten Ennia en de CBCS makkelijker de benodigde stappen te kunnen zetten.
 
Ennia en de CBCS benadrukken dat met het inschakelen van de Amerikaanse faillissementswet niet wordt aangekoerst op een faillissement van Ennia. Het doel van de herstructurering is en blijft het verbeteren van de solvabiliteit van Ennia. 'Naast de juridische erkenning van de bestaande noodregeling in de Verenigde Staten zal Ennia zijn activiteiten normaal blijven uitoefenen en zullen de pensioenen gewoon worden uitbetaald', aldus het persbericht.
 
Ennia is de grootste verzekeraar en pensioenbeheerder van Curaçao en Sint Maarten. Het concern was een van de founding fathers van de Nederlandse verzekeraar AegonAGN€5,69-0,39%. Delta Lloyd, nu van Nationale-NederlandenNN€39,110,00%, is ook nog eigenaar geweest van Ennia. Na een reeks herstructureringen en reorganisaties werd de Antilliaanse operatie onder de naam Ennia verzelfstandigd en uiteindelijk door Ansary overgenomen.
 
Al in 2011 waarschuwden marktpartijen De Nederlandsche Bank dat Ansary Ennia zou uithollen. Dat leidde aanvankelijk niet tot enige actie. In 2015 constateerde DNB in een geheim rapport dat Ansary $570 mln uit Ennia had getrokken.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.