Rotterdams bedrijf Count heeft opnieuw interesse in raffinaderij Curaçao

ROTTERDAM/WILLEMSTAD - Count, het handels- en logistieke bedrijf van de Rotterdamse investeerder Peter Goedvolk, heeft opnieuw interesse in het exploiteren en beheren van de olieraffinaderij Isla op Curaçao.
 
De raffinaderij wordt nu nog beheerd door de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA, maar kampt met grote productieproblemen door de politieke en economische chaos in het Zuid-Amerikaanse land.
 
Goedvolk bevestigt de hernieuwde interesse na berichtgeving door RTLZ. 'We kijken er opnieuw naar. Maar niet alleen, we werken samen met enkele andere partijen in een consortium', zegt Goedvolk. Een van de partners is AOT Energy.
 
Begin vorig jaar was Count ook al in beeld om de raffinaderij, die eigendom is van de overheid van Curaçao, te leasen en te beheren. Het contract met PDVSA loopt eind dit jaar af. Maar de overheid van Curaçao ging in zee met het Amerikaans-Saudische Motiva.
 
Maar Motiva haakte eerder deze maand af door berichten over een smeergeldaffaire. De directeur van de raffinaderij eiste volgens RTLZ een bedrag van $750.000 als betaling voor advieskosten. Het Antilliaans Dagblad meldt dat dit zou moeten oplopen tot $4,25 mln.
 
Dat geld zou zijn gevraagd aan een medewerker van Count. In een reactie zegt Goedvolk dat Count als klokkenluider is opgetreden en de omkooppoging heeft gemeld bij de overheid. Volgens het Antilliaans Dagblad zijn de directeur van raffinaderij en enkele anderen aan de kant gezet.
 
De Rotterdamse investeerder beseft naar eigen zeggen goed dat een betrokkenheid bij de raffinaderij er niet gemakkelijker op is geworden sinds vorig jaar. De chaos in Venezuela is alleen maar toegenomen en de levering van ruwe olie vanuit dat land is onzeker. De raffinaderij, die dringend toe is aan modernisering, draait alleen op Venezolaanse olie. PDVSA beheert het complex al sinds 1985.
 
Ondanks de problemen in Venezuela en de smeergeldperikelen, overweegt Goedvolk toch weer mee te doen aan een mogelijke aanbestedingsprocedure. De raffinaderij, die momenteel nagenoeg stil zou liggen, is volgens hem van groot belang voor Curaçao. 'En Curaçao maakt toch deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.'

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.