Zakenman Jacob Gelt Dekker overleden

AMSTERDAM/FLORIDA - Ondernemer, schrijver en filantroop Jacob Gelt Dekker is op 71-jarige leeftijd overleden.
 
Dat bevestigt zijn uitgever na berichtgeving door de NOS.
 
De ondernemer en schrijver was al geruime tijd ernstig ziek. Hij overleed in zijn huis in Key West. Hij woonde op het eiland bij Miami, maar had ook huizen in Willemstad op Curaçao en in Amsterdam. Hij onderging in mei vorig jaar een ingrijpende medische behandeling. 
 
Gelt Dekker maakte als ondernemer zijn fortuin met de fitnessketen Splash en de foto-ontwikkelservice One Hour Photo Service die hij oprichtte, en Kwik-Fit. Ook bouwde hij Budget-Rent-A-Car uit tot een grote keten in de Benelux. Zijn vermogen werd op het hoogtepunt van zijn carrière geschat op ruim 250 miljoen euro.
Na de verkoop van die bedrijven, die hem een plek in de Quote 500 bezorgde, trok de extravagante entrepreneur zich terug op Curaçao. De laatste twintig jaar leefde Gelt Dekker op Curaçao, waar hij naar verluidt een bedrag van €50 miljoen investeerde in de ontwikkeling van de historische wijk Otrabanda in Willemstad. Daar vestigde hij onder andere het Kura Hulanda Museum waar onder andere een collectie is gewijd aan de transatlantische slavenhandel.
 
Gelt Dekker was op Curacao zowel geliefd als verguisd. Met zijn harde uitspraken over corruptie en de politiek zette de extraverte zakenman veel kwaad bloed.  Ook noemden critici zijn investeringen egotripperij, maar daarvan wilde Gelt Dekker zelf niets weten. ,,Ik heb geprobeerd een ommekeer in de samenleving te bewerkstelligen”, zei hij in 2006 in de Volkskrant. ,,Er was een enorme neerwaartse spiraal. Het barstte van de drugsverslaafden. De economie kromp elk jaar weer 5, 6, 7 procent. Dat is nu anders. De economie groeit weer, en ik denk dat ik daarin een rol heb gespeeld.”
 
Gelt Dekker werd als twintiger voor het eerst geconfronteerd met kanker. Deze ziekte kwam diverse malen in zijn leven terug. Gelt Dekker woonde tijdens zijn leven onder andere in Amsterdam, New York en Curaçao en overleed in zijn huis in Florida.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.