OM onderzoekt bedreigende video

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een bedreigende video die gisteren vlak na de moord op politicus Helmin Wiels op YouTube verscheen. Dat meldt OM-woordvoerder Norman Serphos aan Caribisch Netwerk.

 
Het OM neemt geen risico’s en heeft een team op de video gezet om de herkomst te achterhalen. In de video genaamd Patriota: Mensage pa Korsou kondigt een gemaskerde man in het Papiaments met een vervormde stem aan dat ‘nu de eerste pion is gevallen er nog meer moorden op landverraders zullen volgen.’
 
“Het is niet de eerste keer dat wij bij het OM bedreigende video’s of internetboodschappen onder de loep nemen”, vertelt Serphos. “We hebben wel de middelen, maar geen speciaal soort cyberteam om dit soort dingen te onderzoeken. Desalniettemin hebben we in het verleden al vaker succesvol dit soort zaken opgelost.” Of er hulp uit het buitenland komt wil Serphos nog niet zeggen. “Eerst moeten we bekijken in welke vorm we hier met een strafrechtelijke overtreding te maken hebben. Op basis daarvan kunnen we verdere beslissingen nemen.”
 
Intussen is de video door iets meer dan 300 mensen bekeken en door verschillende personen op de social mediasite Facebook gedeeld. De reacties op de videoboodschap zijn over het algemeen relativerend. “Het is fake”, luiden de meeste reacties op Facebook en YouTube. Een groot deel van de kijkers meent echter net als het OM dat er wel onderzoek moet worden gedaan naar de herkomst.
 
 

OM Curacao start strafrechtelijk onderzoek tegen Alcala Wallé

WILLEMSTAD - In oktober 2019 is er aangifte gedaan van mogelijke schending van de Landsverordening Integriteit (kandidaat) ministers, oftewel de screeningswetgeving.

Minister Dekker kondigt nieuw wetsvoorstel mediation aan

DEN HAAG - Minister Dekker (Rechtsbescherming) kondigt aan met een nieuw wetsvoorstel te komen om de mediationmarkt te reguleren. Hij wil onder meer een register voor beëdigde mediators invoeren.

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.