Hoger beroep Joran van der Sloot dient morgen

PERU - Woensdag dient In Peru het hoger beroep van het proces tegen Joran van der Sloot, die begin 2012 werd veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor de roofmoord op de Peruaanse miljonairsdochter Stephany Flores. Van der Sloot wordt er ook van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van de Amerikaanse studente Natalee Holloway op Aruba.
 
Een overzicht.
 
2005:
De Amerikaanse 18-jarige Natalee Holloway verdwijnt in de nacht van 30 mei 2005 tijdens een uitgaansavond op een vakantie. Joran van der Sloot, zoon van een inmiddels overleden rechter en advocaat, wordt in verband hiermee in juni gearresteerd. De Nederlander, die op Aruba woont, bracht de avond van de verdwijning met Natalee door. Van der Sloot wordt begin september vrijgelaten. Er is onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden.
 
2007:
Joran wordt in november weer opgepakt voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de zaak-Holloway. De rechter laat hem in december weer vrij, omdat er te weinig directe bewijzen zijn dat hij betrokken is geweest bij een geweldsmisdrijf tegen Natalee.
 
2010:
Joran wurgt de 21-jarige Stephany Flores in de vroege ochtend van 31 mei 2010 in zijn hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima en berooft de miljonairsdochter. Dit doet hij precies 5 jaar na de verdwijning van Holloway. De Nederlander vlucht nog dezelfde dag naar Chili. Er wordt direct een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Begin juni arresteert de politie Van der Sloot. Hij wordt kort daarna uitgezet aan de grens met Peru, waarop de Peruaanse autoriteiten hem inrekenen en naar Lima vervoeren. Op 8 juni bekent dat Joran dat hij Flores heeft gedood.
 
2012:
Van der Sloot bekent op 11 januari voor de rechters in Lima dat hij schuldig is aan de roofmoord op Flores. Hiermee hoopt hij op strafvermindering. De aanklager heeft 30 jaar cel tegen hem geëist. De rechtbank legt de Nederlander 28 jaar gevangenisstraf op. Hem hangt ook in de Verenigde Staten nog een strafzaak boven het hoofd voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Hij zou moeder Beth hebben aangeboden om voor 250.000 dollar de locatie van het lichaam van Natalee bekend te maken.
 
2013:
Van der Sloot zegt via zijn advocaat te hopen dat zijn straf in hoger beroep wordt teruggebracht tot 20 jaar.
 
(ANP)
 

Minister Dekker kondigt nieuw wetsvoorstel mediation aan

DEN HAAG - Minister Dekker (Rechtsbescherming) kondigt aan met een nieuw wetsvoorstel te komen om de mediationmarkt te reguleren. Hij wil onder meer een register voor beëdigde mediators invoeren.

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.