Onderzoek miljoenen-oplichting ABN AMRO

AMSTERDAM - In een onderzoek naar oplichting van de ABN AMRO bank zijn gisteren in Nederland en op Bonaire door de FIOD 22 woningen en bedrijven doorzocht. Het strafrechtelijke onderzoek richt zich op een grootschalige fraude met incasso-opdrachten, faillissementsfraude en belastingfraude.
 
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
 
De twee hoofdverdachten in dit onderzoek, de broers John en Hans den B. uit Epe (44 en 51 jaar), hebben jarenlang vele vennootschappen bestuurd en als franchisegever voor verschillende horecaformules gefungeerd. De broers hebben meerdere incassocontracten afgesloten bij de ABN AMRO waarmee geïncasseerd werd van eigen bankrekeningen.
 
 
De verdenking is dat er in de periode 2007 - 2010 op basis van deze incassocontracten ruim 76.000 incasso-opdrachten zijn ingediend waarmee de fraude heeft plaatsgevonden. Het geld kwam terecht bij bankrekeningen die geopend waren door de verdachten zelf. Het vermoeden is dat hiermee op ingenieuze wijze de ABN AMRO voor ruim 11 miljoen euro is benadeeld.
 
De bank heeft hiervan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Naast deze oplichting richt het onderzoek zich op faillissementsfraude en belastingfraude. Voor deze twee feiten is er nog een derde verdachte in beeld, een 45-jarige man. Ze worden verdacht van het niet voeren van deugdelijke administraties en het niet dan wel onjuist verstrekken van inlichtingen over hun faillissementen. Daarnaast is uit controles van de Belastingdienst gebleken dat buitenlands (trust)vermogen en behaalde winst verzwegen is in de aangifte inkomstenbelasting.
 
In Nederland zijn drie woonhuizen en vier bedrijfspanden doorzocht in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Op Bonaire zijn 12 woningen en drie bedrijfspanden doorzocht. Daarnaast zijn er getuigen gehoord. Tijdens de doorzoekingen is een grote hoeveelheid  administratie in beslag genomen. Daarnaast zijn onder andere luxe auto's (een Cadillac en een Rolls-Royce), een boot, vier pick-ups en meerdere scooters in beslag genomen. Ook is er 20.000 euro aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen.
 
De 44-jarige verdachte is op Bonaire aangehouden. Deze aanhouding is gedaan in opdracht van de rechtbank Zutphen, vanwege het niet nakomen van zijn inlichtingenverplichting aan de curator in zijn persoonlijk faillissement. In het kader van het strafrechtelijke onderzoek zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.