Onderzoek miljoenen-oplichting ABN AMRO

AMSTERDAM - In een onderzoek naar oplichting van de ABN AMRO bank zijn gisteren in Nederland en op Bonaire door de FIOD 22 woningen en bedrijven doorzocht. Het strafrechtelijke onderzoek richt zich op een grootschalige fraude met incasso-opdrachten, faillissementsfraude en belastingfraude.
 
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
 
De twee hoofdverdachten in dit onderzoek, de broers John en Hans den B. uit Epe (44 en 51 jaar), hebben jarenlang vele vennootschappen bestuurd en als franchisegever voor verschillende horecaformules gefungeerd. De broers hebben meerdere incassocontracten afgesloten bij de ABN AMRO waarmee geïncasseerd werd van eigen bankrekeningen.
 
 
De verdenking is dat er in de periode 2007 - 2010 op basis van deze incassocontracten ruim 76.000 incasso-opdrachten zijn ingediend waarmee de fraude heeft plaatsgevonden. Het geld kwam terecht bij bankrekeningen die geopend waren door de verdachten zelf. Het vermoeden is dat hiermee op ingenieuze wijze de ABN AMRO voor ruim 11 miljoen euro is benadeeld.
 
De bank heeft hiervan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Naast deze oplichting richt het onderzoek zich op faillissementsfraude en belastingfraude. Voor deze twee feiten is er nog een derde verdachte in beeld, een 45-jarige man. Ze worden verdacht van het niet voeren van deugdelijke administraties en het niet dan wel onjuist verstrekken van inlichtingen over hun faillissementen. Daarnaast is uit controles van de Belastingdienst gebleken dat buitenlands (trust)vermogen en behaalde winst verzwegen is in de aangifte inkomstenbelasting.
 
In Nederland zijn drie woonhuizen en vier bedrijfspanden doorzocht in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Op Bonaire zijn 12 woningen en drie bedrijfspanden doorzocht. Daarnaast zijn er getuigen gehoord. Tijdens de doorzoekingen is een grote hoeveelheid  administratie in beslag genomen. Daarnaast zijn onder andere luxe auto's (een Cadillac en een Rolls-Royce), een boot, vier pick-ups en meerdere scooters in beslag genomen. Ook is er 20.000 euro aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen.
 
De 44-jarige verdachte is op Bonaire aangehouden. Deze aanhouding is gedaan in opdracht van de rechtbank Zutphen, vanwege het niet nakomen van zijn inlichtingenverplichting aan de curator in zijn persoonlijk faillissement. In het kader van het strafrechtelijke onderzoek zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Minister Dekker kondigt nieuw wetsvoorstel mediation aan

DEN HAAG - Minister Dekker (Rechtsbescherming) kondigt aan met een nieuw wetsvoorstel te komen om de mediationmarkt te reguleren. Hij wil onder meer een register voor beëdigde mediators invoeren.

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.