Vestia legt beslag op villa op Bonaire van oud-topman Erik Staal

NETHERLANDS - Woningcorporatie Vestia heeft oud-topman Erik Staal aansprakelijk gesteld voor een schade van 1,9 miljard euro. Voor die afkoopsom heeft Vestia vorige zomer haar risicovolle derivaten bij banken afgekocht.
 
Vestia heeft beslag gelegd op de bezittingen van Staal, waaronder zijn villa op Bonaire. Dat bevestigt Gerards Erents, interim-bestuurder van Vestia.
 
Vestia heeft ook de voormalig kasbeheerder van Vestia, Marcel de V., strafrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de kickbacks die hij zou hebben ontvangen voor het afsluiten van de derivaten. Vestia heeft zich gevoegd bij de eerdere beslaglegging van Justitie op de bezittingen van Marcel de V., voor een bedrag van 9,5 miljoen euro, waaronder zijn woonboerderij in Hazerswoude.
 
Vestia heeft geen beslag gelegd op bezittingen van de oud-commissarissen, maar zij zijn wel aangeschreven dat Vestia mogelijk juridische actie zal ondernemen, aldus Erents. De voormalige raad van commissarissen bestond uit Erik Molenaar, Nico Dijkhuizen, Siwart Kolthek, Susan Baart en Anke Kaulingfreks.
 
STAAL LIET PENSIOENGAT REPAREREN
Verder verdenkt Vestia oud-topman Staal van het "onrechtmatig" beïnvloeden van zijn eigen pensioenregeling. Staal vroeg commissaris Jeroen Lugte, een oude vriend, om zijn pensioen te repareren na beleggingsverliezen. Dat bleek gisteren tijdens een zitting in de rechtbank van Rotterdam. Op basis van de regeling kreeg Staal bij zijn vertrek begin vorig jaar 3,5 miljoen euro bruto mee.
 
Staal, enig bestuurder van Vestia, moest begin vorig jaar aftreden toen bleek dat de grootste corporatie van Nederland dreigde om te vallen door miljardenspeculatie met derivaten (renteverzekeringen). Het interim-bestuur van Vestia probeert de bruto uitkering van 3,5 miljoen bruto (1,7 miljoen euro netto) aan opgebouwd pensioen en andere rechten van Staal terug te vorderen.
 
(NRC)

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.