OM eist Voorwaardelijke straf tegen echtpaar El Hage in Zambezi-zaak

KRALENDIJK — Ex-gedeputeerde Burney el Hage en zijn vrouw Ginia hoorden gistermiddag laat officier van Justitie Leomar Angela een celstraf van tien maanden voorwaardelijk, 240 uur dienstverlening en een proeftijd van twee jaar tegen zich eisen. Zij stonden terecht op verdenking van het plegen van dan wel aanzetten tot valsheid in geschrifte, wat leidde tot hypotheekfraude en witwaspraktijken.
 
Valsheid in geschrifte en witwaspraktijken zijn overigens de enige beschuldigingen die overeind zijn gebleven in de Zambezi-zaak, nadat het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in hoger beroep het vonnis van de rechter in Eerste Aanleg had bekrachtigd, namelijk dat de aanklachten over ambtelijke corruptie niet meegenomen mogen worden. Het hof heeft geoordeeld dat het Openbaar Ministerie zich daaraan moet houden en dus niet buiten de grenzen mag treden van de feiten.
 
De zaak begon gistermorgen vroeg, waarbij officier van justitie Angela, gelijk bakzeil haalde toen rechter Irma Lips, hem verbood om twee nieuwe processen-verbaal toe te voegen aan de zaak. Het zou gaan over feitelijke informatie over een eerdere lening bij de Rabobank, die op het aanvraagformulier voor een nieuwe lening zou zijn verzwegen.
 
Onder protest van de verdediging dat de zaak daardoor nog meer vertraging zou oplopen en dat het OM de informatie te laat heeft ingediend en mede gebaseerd op jurisprudentie, heeft de rechter besloten om toevoeging van het nieuw aangedragen materiaal te weigeren.
 
Na de schorsing van de ochtendzitting werd de zitting pas laat in de middag hervat, waarbij de verdachten eerst de mogelijkheid kregen om hun persoonlijke omstandigheden toe te lichten. Dat ging niet zonder emoties gepaard. Ginia el Hage voerde aan dat zij geen strafblad heeft en bovendien een bijzonder verantwoordelijke baan heeft bij de Banco di Caribe. Deze hele affaire kan vervelende consequenties hebben voor haar baan.
 
Burney el Hage, die zijn emoties nauwelijks de baas kon, voerde aan hoeveel schade hij en zijn familie ondervinden van deze hele affaire. Hij wees op zijn minder gelukkige jeugd en de sfeer waarin hij is opgegroeid op Curaçao. “Het had slecht kunnen aflopen met mij. Dat is niet gebeurd. Ik heb gekozen voor een integer leven. Daar heb ik jaren voor gevochten. Om nu op grond van technische details ervan beschuldigd te worden dat ik mensen loop te belazeren. Ik bezit niets. Het huis is van de bank. Ik had adviseur kunnen worden van de minister-president van Nederland, maar in plaats daarvan ben ik werkloos”, aldus El Hage, die zijn betoog af en toe moest onderbreken vanwege zijn emoties.
 
Officier Angela nam uitgebreid de tijd om aan te tonen waarom het OM zo zwaar tilde aan deze zaak. Hij beaamde dat de zaak heel veel tijd in beslag heeft genomen. Dat gaat niemand gemakkelijk af, aldus Angela, die zich in kon leven in de situatie van de verdachten. Dat komt omdat men heel ver terug moest in de tijd. Het was een zeer omvangrijk onderzoek naar corruptie en dan komen er op enig moment ook de civiele omstandigheden boven drijven. Bovendien was het een zeer complexe zaak die lang heeft geduurd vanwege de vele interventies, niet alleen van de kant van het OM, maar ook van de verdediging.
 
Zijn hele betoog had betrekking op de financiering van de woning van het echtpaar El Hage. Zij beschikten niet over het geld daarvoor en hadden een grote schuld bij de Rabobank. Dat zou veel mensen in de problemen brengen met de aflossing, betoogde de officier. Het echtpaar heeft volgens het OM echter gesjoemeld met de bouwofferte en aannemers ertoe aangezet om deze offertes te vervalsen, om zo de banken over de streep te trekken om hypotheken te verstrekken.
 
Banco di Caribe, noch Maduro & Curiel’s Bank heeft echter aangifte gedaan. Vooral de opstelling van de Banco di Caribe is Angela in het verkeerde keelgat geschoten. De directie probeert een en ander met de mantel der liefde te bedekken. Zij zouden geen aangifte doen, zolang zij er geen nadeel van ondervinden. De officier van justitie zette vraagtekens bij deze opstelling van de bank.
 
Angela zei echter ook met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten rekening te houden in zijn eis. Zij hebben altijd keurig de hypotheken betaald en de schuld bij MCB is helemaal afgelost. De banken zijn door de handelwijze van de verdachten niet in de problemen geraakt.
 
Hij eist tien maanden gevangenisstraf, geheel voorwaardelijk, 240 uren taakstraf en een proeftijd van twee jaar.
 
Vanwege het late tijdstip heeft rechter Lips besloten om het pleidooi van de verdediging te verdagen. Het tijdstip wordt bepaald afhankelijk van het verloop van de behandeling van de zaak tegen Ramonsito Booi, die voor vandaag op de rol stond. Mogelijk wordt de zaak tegen de familie El Hage morgenochtend vervolgd.
 
Op de foto: het advocatenteam o.l.v. Gert-Jan Knoops overlegt met hun clienten, het echtpaar El Hage (foto Caribisch Netwerk)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.