Rechtzaak Nederland wegens drugssmokkel via Curacao

HAARLEM – In de rechtbank in Haarlem heeft gisteren een pro-formazitting plaatsgevonden in een zaak wegens drugssmokkel per zeilschip van Venezuela naar Nederland via Curaçao. Dat meldt het Haarlems Dagblad. In Parera legde het Openbaar Ministerie (OM) op verzoek van de Nederlandse Justitie de boot aan de ketting.
 
Een lading cocaïne uit Venezuela moest op de Noordzee overgeheveld worden naar een schip van verdachte M. de J., daarna zouden de drugs aan land worden gebracht. Maar zeilschip Andromeda raakte in de problemen, kwam aan in Curaçao en liep tegen de lamp nadat het RST (Recherche Samenwerkings Team) een inval deed. De geplande smokkel van duizend kilo cocaïne, waarvan de straatwaarde wordt geschat op zo’n 30 miljoen euro, ging niet door. Wel vond Justitie dat het voldoende bewijs had tegen De J., zijn vader en broer en acht andere verdachten. In maart werden er opnieuw vier verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij smokkeloperaties.
 
Het familiebedrijf van De J. zou als dekmantel worden gebruikt voor drugssmokkel, waar de geplande smokkel vanuit Venezuela er slechts een was. Een aantal verdachten wordt dan ook van meer drugsdelicten verdacht, zoals drugstransporten vanuit Brazilië en Zuid-Afrika, export van xtc vanuit Alkmaar richting Engeland, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van geld. Een van hen is de 53-jarige J.W. Hij zou met de aankoop van de Andromeda geld hebben witgewassen. Hij en medeverdachte A.K. (44) hebben volgens het OM in Venezuela een netwerk aangeboord voor de transporten.
 
Deze week wordt bekend of ze hun proces in vrijheid mogen afwachten. Een eerder verzoek om schorsing van de detentie van de vader en de broer van De J. en de vrouw van J.W. is vorige maand geaccepteerd. De rest zit nog vast.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.